Og nu dokumenterer en ny undersøgelse fra Dansk Sundhedsinstitut, at der på landplan mangler ca. 1200 læger, psykiatere og sygeplejersker i den ambulante del af psykiatrien.
At der nu er officielle tal for, hvor galt det står til, glæder fungerende kredsformand for SIND i Vejle, Flemming Leer Jakobsen.
- Det gør jo, at vi i SIND får et argument og et faktuelt tal, der gør, at vi kan presse folketingspolitikerne, regeringen og regionspolitikerne. Sådan at de kan leve op til de ting, som de stillede i udsigt under den sidste valgkamp. Hvor stort set alle partier lovede, at psykiatrien skulle blive fuldt finansieret over finansloven, forklarer Flemming Leer Jakobsen.
/ Psykiatrien mangler 2400 hænder (DR Online) (30. maj 2012)
Via
[Psykiatrien mangler 2400 hænder (Sindvejle.dk), 31. maj 2012]
SIND er imod finansiering af psykiatrien & socialpsykiatrien over statspuljemidlerne, da det er et usikkert grundlag til behandlingen af psykiske sygdomme.
Satspuljen svinger nemlig i beløb fra år til år, da den bliver taget af en del af stigningen fra alle overførselsindkomster som følge af lønudviklingen.
Alle partier i Folketinget med undtagelse af Enhedslisten er med i satspuljeforliget, som betaler for forsøg eller udvikling af tiltag i kommuner & regioner samt foreninger mm. Beløbene dækker typisk en 4 årig bevilling med strikse krav til dokumentation inspireret af New Public Management.
Med de stramme krav til tilbageholden i udgifterne som følge af finanspagten kan projekterne typisk idag ikke videreføres af kommuner & regioner. Erfaringerne ender i en skrivebordsskuffe.
Socialdemokraterne & SF lovede under valgkampen 2011, at der fra finansloven 2014 skulle tilgå yderligere Kr. 2 Mia. til psykiatrien.
Der er indtil videre tilført Kr. 236,5 Mio. fra satspuljemidlerne til driften af psykiatrien de næste par år - betalt af folk på overførselsindkomster. I 2012 er satspuljen på kr. 833,8 Mio. Kilde: Finanslovsaftalen 2012 side 88 - 94 (FM.dk), [PDF]
Via
/ Aftaler om finansloven for 2012 (fm.dk) (20. november 2012)
Det der burde være en samfundsopgave. Nemlig at tilføre psykiatrien de samme midler som det øvrige sundhedsvæsen betaler de socialt udsatte, ældre & psykisk syge selv.
Satspuljen blev vedtaget i Folketinget 13. juni 1990 under Schlüter regeringen.
SIND har netop beregnet efterslæbet i stigningstakten til, at der mangler Kr. 2 Mia. om året:
/ Stem for bedre forhold for de psykisk syge (SIND.dk) [pdf]
Via
/ Politik (SIND.dk)
Teknisk set er satspuljen med i finansloven. Men Socialdemokraterne & SF mangler stadig at levere på deres valgløfte om Kr. 2 Mia. flere midler til psykiatrien.
Scenarier for bedre psykiatrisk behandling
Behandling efter referenceprogrammerne – hvad koster det for voksne med debuterende angsttilstande, depression og skizofreni?
af Jan Christensen og Camilla Dürke Tybring
Hvis patienter med debuterende psykiatriske lidelser i Danmark skal tilbydes behandling i overensstemmelse med referenceprogrammerne for angstlidelser, depression og skizofreni er der behov for omkring 1.100 ekstra fuldtidsstillinger i ambulant behandlingsregi, samt yderligere cirka 3000 indlæggelsesdage.
Det er konklusionen i denne rapport, der har beregnet behovet for øget ressourcetilførsel til det psykiatriske område. Beregningen er baseret på alternative behandlingsscenarier indenfor den traditionelle behandlingspsykiatri, som tager udgangspunkt i referenceprogrammerne for angstlidelser, depression og skizofreni. Rapporten analyserer, hvad omkostningerne vil være, hvis alle voksne med debuterende psykiatriske lidelser bliver tilbudt en behandling, som afspejler referenceprogrammerne.
Rapporten giver desuden specifikke forslag til en tidlig opsporing af patienter med angsttilstande og depression, og estimat for afledte omkostninger i form af de sociale udgifter.
Læs rapporten her:
- FlemmingLeer's blog
- Log in to post comments