You are here

Den internationale fødevarekrise rammer nu de dårligst stillede i Danmark

Rådet for Socialt udsatte skrev lørdag d. 16. september 2008:

På grund af de voldsomt stigende fødevarepriser har bl.a. kontanthjælpsmodtagere og starthjælpsmodtagere i løbet af det seneste år fået sværere ved at få pengene til at slå til.

Det fremgår af en undersøgelse, som Rådet for Socialt Udsatte har bedt CASA om at foretage. Undersøgelsen viser, at levestandarden fra 2007 til 2008 er faldet med mellem 0,4 pct. og 0,6 pct. for personer på overførselsindkomster, mens andre grupper i samfundet typisk har fået en fremgang på mellem 0,5 og 1,6 pct. afhængig af husstandens sammensætning og indkomst.

De stigende fødevarepriser rammer rige og fattige meget forskelligt. Det hænger sammen med, at husstande med beskedne indkomster i gennemsnit bruger en langt større del af indkomsten til indkøb af fødevarer. Desuden vokser kontanthjælp m.v. mindre end almindelige lønindkomster på grund af satspuljereguleringen. Endelig har personer på overførselsindkomst ikke fået glæde af de seneste skattelettelser.

Rådets formand Preben Brandt siger: "Efter Rådets opfattelse er det ikke rimeligt, at de økonomisk vanskeligt stillede skal opleve at blive reelt fattigere, når samfundet generelt kan bryste sig af en fortsat økonomisk fremgang. Rådets undersøgelse af de socialt udsattes sundhed" SUSY UDSAT", som blev offentliggjort d. 14. april viste, at omkring 1/3 af de socialt udsatte ikke spiste den ønskede kvalitet eller variation af mad, fordi de ikke havde råd. En direkte nedgang i levestandarden for denne gruppe kan derfor få alvorlige konsekvenser".

Rådet har derfor følgende forslag:

1. Der udarbejdes specifikke forbrugerprisindeks. 

Rådet vil foreslå, at der årligt udarbejdes specifikke prisindeks for forskellige husstandstyper og indkomstniveauer, så der kan gribes ind, når den økonomiske udvikling forværrer situationen for personer på overførselsindkomst. Det har man før gjort i forhold til pensionisterne.

2. En ekstraordinær forhøjelse af kontanthjælp starthjælp og sociale pensioner. 

3. Omlægning af finansieringen af satspuljen til nye sociale initiativer 

I fremtiden skal pengene til finansiering af satspuljen til nye sociale initiativer ikke som nu skaffes via beskæring af overførselsindkomsterne (svarende til at disse i dag er ca. 5 pct. lavere, end de ellers ville have været) men i stedet skaffes fra statens almindelige skatteindtægter.

4. Ingen ændringer af skattesystemet til ugunst for de dårligst stillede. 

I modsætning til virkningen af de seneste skattelettelser må den fordelingspolitiske profil af skattesystemet ikke i fremtiden ændres til ugunst for de fattigste.

Fundet på:
Den internationale fødevarekrise rammer nu de dårligst stillede i Danmark (Udsatte.dk) * Ikke online mere * Oprindelig henvisning: www.udsatte.dk/visside.asp?id=167

Se kopi på Archive.org:
/ Den internationale fødevarekrise rammer nu de dårligst stillede i Danmark (Udsatte.dk @ Archive.org)

Rapporten kan downloades fra CASAs hjemmeside:

/ Fødevarepriser og lave indkomster - konsekvenser af prisudviklingen for forskellige indkomstgrupper. April 2008 (Casa-analyse.dk)

Via
[Sociale-nyheder.dk]