You are here

50 Guantanamofanger sultestrejker

Modkraft.dk skrev d. 9. februar 2009:

Mindst 50 fanger i Guantanamo-lejren er i gang med en sultestrejke, og 20 af dem befinder sig nu i en helbredsmæssig kritisk situation, siger en amerikansk militæradvokat. Fangerne udsættes angiveligt for tvangsfodring og fysisk magtanvendelse.

Vilkårene for de indsatte fanger på den amerikanske militærbase i Cuba er ifølge den militære forsvarsadvokat blevet dramatisk forværret, siden Barack Obama blev valgt til præsident i USA.

Ifølge oberstløjnant Yvonne Bradley er 50 ud af 260 tilbageholdte fanger gået i sultestrejke.

Lejrledelsen reagerer ifølge vidneudsagn med tvangsfodring, imens fangerne er fastspændt, og de udsættes for fysiske overgreb, hvis de modsætter sig fodringen. Mindst 20 fangers tilstand beskrives som så sundhedsfarlig, at de er blevet sat på en såkaldt »kritisk liste«, siger Yvonne Bradley.

Bradleys udsagn bygger på samtaler med en klient, den etiopiske statsborger Binyam Mohamed, der har været indespærret i lejren i seks år. Anklagerne mod Binyam Mohamed for deltagelse i terror blev trukket tilbage sidste år.

Tvangsfordret og tæsket

Oberstløjnanten har ført samtalerne i Camp Deltas besøgsrum.

– Binyam har været vidne til, at folk med magt er blevet tvunget ud af deres celler. SWAT-hold i politiudstyr kommer ind og fører personen udenfor; hvis de modsætter sig, bliver de tvangsfodret og derefter slået, siger Yvonne Bradley ifølge en artikel af de britiske journalister Mark Townsend og Paul Harris på hjemmesiden Alternet.org.

Ifølge Bradley er Binyam Mohameds sundhedstilstand så kritisk, at han er måske er døende.

– Binyam fortsætter med at tabe sig i vægt, og han er ved at få det værre. Han har fået at vide, at han står foran løsladelse, men psykologisk og fysisk er han i forfald, siger hun.

Krav om løsladelse

Yvonne Bradley rejser mandag den 9. februar krav om øjeblikkelig løsladelse af Binyam Mohamed overfor udenrigsministeriet i London.

Bradley forlanger desuden offentliggørelse af 42 hemmeligstemplede dokumenter, som angiveligt afslører, at hendes klient ikke kun er blevet torteret, men også skal bekræfte at britiske efterretningsfolk fra MI5 skal have været involveret.

Mohamed sag sætter den britiske udenrigsminister David Miliband i forlegenhed. Udenrigsministeren er i forvejen anklaget for at have undertrykt torturindicier mod Binyam Mohamed.

Tirsdag den 10. februar vil der i den britiske højesteret afsiges dom om, hvorvidt Binyam Mohameds sag kan genåbnes. Binyam Mohamed håber, at en genåbning vil kunne underbygge hans udsagn om at have været udsat for tortur.

Passiv britisk regering

Ifølge den britiske avis The Observer findes der vidnesbyrd, der fortæller, at de britiske myndigheder ikke har villet kritisere USA for landets politik overfor terrorbekæmpelse.

En statsanklager skal »aktivt overveje«, om der kan rejses sager om mulige kriminelle forhold imod den britiske efterretningstjeneste MI5 og amerikanske CIA.

Kilder påstår ifølge avisen, at regeringens jurister efter fire måneders behandlingstid ikke har formået at begære materiale udleveret fra USA, der kunne underbygge anklagerne om MI5's medvirken til torturen af Binyam Mohamed.

Retssag i San Franscisco

Tirsdag den 10. februar vil en lokal domstol i San Franscisco også tage Binyam Mohameds sag op. Amerikanske borgerretsjurister håber at afdække omstændighederne omkring den måde, som et privat firma på vegne af CIA deltog i transporterne af Binyam Mohamed.

Jeppesen Dataplan, et datterselskab til Boeing, beskyldes for have hjulpet med at organisere transport af terrormistænkte fanger til lande, hvor de hævder at været blevet udsat for tortur.

Sagen blev oprindeligt afvist efter Bush-administrationens henvisning til statens sikkerhed, men præsident Barack Obama er flere gange kommet med udsagn, der kunne tyde på, at han vil være mindre hemmelighedsfuld end forgængeren.

En beslutning om afvisning pga. statens sikkerhed vil da også kunne føre til beskyldninger om, at den nuværende administration undertrykker vidnesbyrd om tortur, skriver journalisterne Mark Townsend og Paul Harris.

Guantanamo-skandaler fortsætter (Modkraft.dk)