You are here

Hjemsendelsesaftale med Irak er dybt bekymrende

Amnesty.dk skrev igår:

Irak er fortsat et af de mest ustabile lande i verden. Alligevel har den danske regering indgået en hjemsendelsesaftale med de irakiske myndigheder, som betyder, at 282 irakiske asylansøgere nu står til udvisning. Blandt disse er et antal børnefamilier, som har opholdt sig i Danmark i mange år.

Ustabil situation i Irak

Amnesty fraråder generelt al tvangsmæssig udsendelse af afviste asylansøgere til det centrale og sydlige Irak. Derudover fraråder Amnesty udsendelser til Kirkuk i det nordlige Irak før byens sikkerhedssituation og status er afklaret. I UNHCR's seneste guidelines for Irak fra april 2009 fremgår, at urolighederne, konflikterne og krænkelserne af menneskerettighederne i områderne Bagdad, Diyala, Kirkuk, Ninewa og Salah Al-Din har et sådant omfang, at personer herfra har behov for international beskyttelse.

De vestlige landes regeringer burde arbejde på at hjælpe flygtninge fra disse områder - både herhjemme og i Iraks nabolande - frem for at sende personer tilbage til ustabilitet og kaos.

Tvangsudsendelse af børnefamilier er uacceptabelt

Blandt de afviste asylansøgere, som står til udvisning, er en gruppe børn og unge, som har opholdt sig størstedelen af deres liv i asylcentre i Danmark. Undersøgelser har dokumenteret, at det er skadeligt for børn at leve i længere perioder i asylcentre. Disse børn og unge er særligt udsatte, og deres muligheder for at uddanne og etablere sig i hjemlandet er små.

At tvangsudsende børnefamilier efter årelange ophold i Danmark er efter Amnestys opfattelse i strid med ånden i FN's Børnekonvention (Amnesty.dk).

Svar udbedes

Amnesty stiller på den baggrund følgende spørgsmål til den danske regering:

Ifølge aftalen skal hjemsendelse ske i sikkerhed og værdighed og med mulighed for, at personerne kan opretholde en bæredygtig tilværelse.

  • Men hvad indebærer det, og hvordan vil den danske regering sikre at disse krav bliver opfyldt?
  • Vil den enkelte hjemsendelse blive overvåget?

Den irakiske regering har som led i aftalen lovet at støtte såkaldte 'sårbare grupper' i deres reintegration i det irakiske samfund. Men disse sårbare grupper er ikke nærmere defineret. Amnesty mener, at alle, der har været væk fra deres hjemland i en længere årrække og nu skal finde fodfæste i et kaotisk samfund, kan kaldes 'særligt sårbare'.

  • Foreligger der grundige undersøgelser af gruppen, der vil kunne afdække dens muligheder?

Ved ankomsten til Bagdad vil de udviste asylansøgere blive afkrævet irakiske rejsedokumenter, som kan bekræfte deres identitet. Men mange af de afviste asylansøgere er ikke i besiddelse af sådanne. Den irakiske regering har påtaget sig at udstede rejsedokumenter til alle, som mangler dem, indenfor en måned. Men man kan frygte, at de hjemsendte asylansøgere vil blive arresteret allerede ved ankomsten til Irak, fordi myndighederne i Bagdad ikke kan verificere deres identitet.

  • Har de danske myndigheder sikret sig, at der ikke sker unødige og langvarige fængslinger? Hvordan vil man reagere, hvis dette sker?

Irakerne bør ikke sendes hjem

Amnesty er som udgangspunkt enig i, at afviste asylansøgere bør sendes hjem. Men i dette tilfælde er der tale om en helt særlig situation: Mange af de 282 irakere har ventet i Danmark i en årrække uden at kunne leve et normalt liv, og særligt det store antal børn og unge er sårbare.

Det har været fremsat i debatten, at de afviste asylansøgere kunne være rejst hjem for længe siden og således selv har anbragt sig i denne situation. Amnesty deler ikke denne holdning, men er enig i UNHCR's vurdering af, at Irak befinder sig i en særdeles ustabil situation.

Amnesty frygter, at en massehjemsendelse af irakiske asylansøgere fra de europæiske lande vil medvirke til at destabilisere et i forvejen vakkelvornt samfund.

Hjemsendelsesaftale med Irak er dybt bekymrende (Amnesty.dk) (18. maj 2009)