You are here

Den officielle holdning til vaccination af gravide imod virus under pres (svineinfluenza - H1N1 - influenza a)

Sundhedsstyrelsen er i disse dage under pres fra USA om at skifte den hidtidige holdning til vaccination af gravide imod virus ud med en ny, som tillader det.

Fra Berlingske Tidende torsdag d. 30. juli 2009:  Gravide rammes hårdt af h1n1 (side 6, 1. sektion)

"Vi bekymrer os om de gravide. Men i øjeblikket lyder vores anbefaling, at hvis man er gravid og har mistanke om, at man er smittet, så bør man straks henvende sig til en læge. Lægen bør herefter straks henvende sig til en specialist i infektionsmedicin, som derefter vil vurdere, om den gravide bør komme i behandling med Tamiflu, siger Sundhedsstyrelsens forebyggelseschef, Else Smith.
Hun understreger, at Tamiflu ikke er testet på gravide, hvorfor man ikke har kendskab til eventuelle bivirkninger af medicinen for fosteret.
(...)
Sundhedsstyrelsens såkaldte Pandemigruppe har endnu ikke taget stilling til, hvorvidt danske gravide bør komme foran i køen og tilbydes vaccine mod influenzaen. Det skyldes, at man vil afvente de test af vaccine, der nu begynder at løbe ind fra laboratorier over hele kloden. Herhjemme ventes de første grupper af mennesker, herunder særligt udsat sundhedspersonale og folk i de særlige risikogrupper, at kunne blive vaccineret fra omkring 1. november.

Online her under anden titel:
Gravide bør vaccineres mod svineinfluenza (Berlingske.dk)

Artiklen indledes med denne svada:
Forskere i USA anbefaler nu forebyggende Tamiflu-behandling til alle gravide med symptomer, da de er særligt udsatte for H1N1-influenzaen. Herhjemme forholder myndighederne sig afventende.

Den blev ledsaget af denne artikel fra en kommende mor: »Jeg ved jo heller ikke, hvad Tamiflu gør ved kroppen« (Berlingske.dk)

Samtidigt kunne man i MetroXpress læse følgende fredag d. 31. juli 2009: Producenter uden ansvar for influenza-vaccine

Men hvis noget går galt, og der viser sig alvorlige bivirkninger af vaccinen, er det ikke producenternes problem. De har fralagt sig ansvaret.

»Det er korrekt, at producenterne bliver holdt skadesløse, hvis der viser sig bivirkninger,« siger overlæge Kåre Mølbak fra Statens Serum Institut.

Via
[Producenter uden ansvar for vaccine imod influenza A - h1n1 - svineinfluenza (DR Online)]

Ret bemærkelsesværdigt, at medicinalproducenter får ansvarsfrihed for indholdet af deres vaccine. Se iøvrigt livmoderhalskræftvaccinen Gardasil, som har for vane at slå sunde unge kvinder ihjel kort tid efter vaccinationen.

De første test at vaccinen er først lige begyndt ifølge Jp.dk i Australien: Forsøg med H1N1-vaccine er begyndt (Jp.dk) (22. juli 2009)

Dette indlæg blev sat i værk af dette læserbrev idag i Berlingske:

Jørgen J. Hyldig, Holbæk

I Berlingeren fra 30. juli anføres i en artikel om og med Britta Wæsel der er gravid i 17 uge, at behandling med Tamiflu kan komme på tale, hvis hun bliver syg af H1N1-influenza under gravidititen. Der henvises til bl.a., at "amerikanske forskere anbefaler forebyggende Tamiflu-behandling til alle gravide med influenzasymptomer".

Britta Wæsel er forståeligt nok selv usikker og tilbageholdende. Jeg kan nævne, at den danske medicinfortegnelse "kittelbogen 2009", som bruges af alle læger, anfører om brugen af antivirusmidlet: Graviditet: Bør ikke anvendes, utilstrækkelige data.

Det er værd at diskutere: Hvad er gældende politik i Danmark i denne sammenhæng ?

Indtil videre er der 213 konstaterede tilfælde af influenzaen i Danmark. (Berlingske.dk: 29. juli 2009). Heraf var den første influenza smittede, som var immun over for Tamiflu fundet i... Danmark:

Første tilfælde af resistens mod Tamiflu hos patient med influenza A (H1N1) (Sst.dk) (22. juni 2009)

Ikke nogen grund til bekymring. Jeg skal ikke vaccineres.

Til sammenligning dør der 14.000 som følge af bivirkningerne fra rygning og der dør omkring 400 danskere i trafikken.

Spørg dig selv: Hvad frygter du mest ? Livet eller døden ?

Kommentarer

Igår kom Sundhedsstyrelsen frem med deres afgørelse på området. Gravide skal tilbydes Tamiflu og vaccineres med den vaccine, som skulle komme engang i november 2009.

»Det er blevet besluttet, at gravide i 2. og 3. trimester tilhører en risikogruppe, som er særligt udsat. Derfor skal gravide tilbydes vaccine, når den kommer«, siger Jesper Fisker, direktør i Sundhedsstyrelsen, til politiken.dk

Gravide vaccineres mod svineinfluenza (Politiken.dk) (19. august 2009)

Det samme på Sundhedsstyrelsens hjemmeside idag:

Gravide i 2. og 3. trimester af deres graviditet har en let øget risiko for at få komplikationer, hvis de får influenza A (H1N1)
Influenza A (H1N1): Gravide i risikogruppe (Sst.dk)