You are here

Verden mangler drikkevand

DR P1 Orientering d. 17. juli 2009:

Det kan være svært for os danskere at forholde os til, at der kan opstå mangel på drikkevand, når vi er vant til bare at åbne for hanen over køkkenvasken.

Alligevel bliver vandmangel en af de første mærkbare konsekvenser af klimaforandringerne. I følge FN vil vandmangel ramme tre milliarder mennesker i verden, efterhånden som temperaturerne stiger, tørkeområderne breder sig og gletcherne smelter. Halvanden milliarder mennesker er allerede ramt.

I eksempelvis Himalaya-bjergene forudser forskerne stor vandmangel i fremtiden i de områder som bjergkæden forsyner med de dyrebare dråber. Andre steder i verden er vandmanglen imidlertid allerede en realitet.

Synlige klimaforandringer i Australien
I det sydlige Australien omkring Adelaide mærker man allerede manglen på vand. Der er de seneste år blevet så tørt, at hvor der før var et blomstrende mælkeproducerende landbrug, er der nu kun få landmænd tilbage. Størstedelen har givet op og sendt kvæget til slagtning.

- Der er ikke grund til så meget snak. Hvis folk vil se effekterne af klimaforandringerne kan de komme til Sydaustralien, siger Barrie Harrop, administrende direktør i firmaet Windesal.

Nye vandveje
Tørken har varet i tolv år, og er dermed ikke bare en periode, men en realitet, som området må forholde sig til. Og det kræver, at der bliver tænkt i nye baner. Derfor er australierne begyndt at af-salte havvand og indvinde og rense regnvand.

- Traditionelt er regnvand løbet ud i havet og har haft skadevirkninger med de giftige stoffer, der er fulgt med, som blandt andet har slået søgræsset ihjel og ødelagt fiskenes levesteder. Nu ledes vandet i stedet ud i store damme og filtreres med sollys, inden det ledes ned i de underjordiske, vandledende lag, hvor det blandes op og senere føres tilbage til vandforsyningsnettet, fortæller Barrie Harrop.

Og det sydlige Australien er ikke alene. I de amerikanske stater Californien, Texas og Georgia vil 40-50 millioner amerikanere over de næste fem år blive ramt af problemer med at skaffe rent drikkevand. På Cypern importerer myndighederne rent drikkevand for 250 millioner kroner om måneden fra Grækenland og også i Tyrkiet kan dele af befolkningen mærke vandmanglen.

Danske vindmøller kan få en stor rolle
Selvom problemerne kan virke uhåndgribelige for os danskere, der er vant til vand i rå mængder fra mørke skyer, kan vores lille land komme til at spille en stor rolle i løsningen af problemet.

Vandrensning kræver store mængder energi, og her kommer den danske erfaring inden for vindenergi ind i billedet. Danske vindmøller har nemlig ry for at være meget robuste og pålidelige.

Australien og USA store markeder
- Australien er et marked vi har haft øje på længe, men det er meget modent for at drage fordel af den her teknologi nu, siger Thomas Quist Vestesen fra Danvest Energy A/S, der hører under Vestas.

I følge Thomas Quist Vestesen er det amerikanske marked mindst lige så stort som det australske. Så måske er der noget om det gamle ordsprog "en mands nød, en andens brød."

Af Karen Hjulmand

Hør mere på:
Verden mangler drikkevand (DR Online) (17. juli 2009)