You are here

Forsker kritiserer regeringens anti-terrorplaner

DR P1 Orientering d. 24. august 2009:

Regeringen fremlagde i januar en storstilet anti-radikaliseringsplan med titlen Mod en Fælles og Tryg Fremtid. Planen indeholder 22 initiativer, der skal forhindre radikalisering og ekstremisme for dermed at forebygge terror.

Alt for simple forestillinger
Men radikaliseringsindsatserne bygger på forenklede forestillinger, siger terrorforsker Jørgen Staun fra Dansk Institut for Internationale Studier. Islamistisk radikalisering foregår nemlig langt fra altid sådan, som det antages.

Både regeringen og flere kommuner har allerede iværksat initiativer, der skal forhindre, at unge muslimer bliver radikaliseret. Men indsatserne bygger på for simple forestillinger om radikalisering, og derfor kan derfor initiativerne komme til at skade mere, end de gavner, siger Jørgen Staun til Orientering.

Af Astrid Fischer

Hør mere på:
Forsker kritiserer regeringens anti-terrorplaner (DR Online)

Planen rammer de forkerte. Udgangspunktet er, at det er svage unge der er mere tilbøjelig til at blive radikaliseret. Men det passer ikke med virkeligheden & dermed kan indsatsen fejle.

Forskningen på området er bagudvendt med et kendt slutresultat i bekræftede terrorister, men man kender ikke alle mekanismerne for andre radikaliserede der ikke bliver terrorister. Forskningen er baseret på et lille materiale, da der heldigvis ikke har været et stort antal terrorangreb i eu-landene.