You are here

Fast døgnrytme kan hjælpe depressionsramte

Patienter med psykiske sygdomme lider stort set alle af søvnforstyrrelser, og det er værst for de 150.000-200.000, der lider af depression. De bliver nemlig ikke raske, før de får styr på deres søvn.

300.000 danskere tager dagligt eller næsten dagligt medicin for at kunne sove. En del af dem lider af depression, som forekommer hos mellem 150.000 og 200.000 herhjemme. Patienter med depression har nemlig alle som én store problemer med enten at sove ordentligt igennem eller sove for længe eller på et skævt tidspunkt af døgnet.

Mennesker med depressioner har deres helt egne døgnrytmeforstyrrelser.

- Det gælder især folk med vinterdepression. De sover længere om morgenen og har svært ved at vågne op. Deres rytme er forskudt mod det sene. Mennesker med melankoli vågner derimod for tidligt. De vågner med ”morgenvånde” og får det først bedre i løbet af dagen. Om aftenen har de det rimelig godt. Hos dem forværrer den dårlige, overfladiske søvn deres tilstand, så de bliver mere deprimerede.

Klaus Martiny fortæller, at mange depressive patienter har for meget stresshormon (kortisol).
- Hos alle stiger kortisolen i løbet af natten, men hos disse patienter stiger det for meget, så det vækker dem – ofte omkring kl. 4, og dermed virker det selvforstærkende.

Døgnrytmeforstyrrelser er en overset folkesygdom (DR Online) (6. februar 2009)