You are here

Pension Skejby og forstander Hans Jørgen Tholstrup fik årets Kafkat pris fra Retspolitisk forening

I går var der prisoverrækkelse af Retspolitisk forenings Kafkat 2010 i Århus. I år gik den til Pension Skejby & forstander Hans Jørgen Tholstrup for det fremragende arbejde med udslusning fra fængslerne igennem snart 41 år.

Hans Jørgen Tholstrup (Pension Skejby) kafkat modtager 2010 fra Retspolitisk ForeningDet specielle ved Pension Skejby er, at det både er et kollegie & hører under Kriminalforsorgen. Mindst 40 % af beboerne skal være ustraffede (I Pension Skejby sprog minusser) & den resterende del består af folk under udslusning fra fængslerne (I Pension Skejby sprog en plusser). 

Det er et krav, at minusserne indgår i gruppemøderne alle mandage & tirsdage i hver uge samt onsdag hver anden uge. Gruppemøderne er centrale i opbygningen af Pension Skejby, hvor den pædagogiske tilgang lever en mere tilbagetrukken tilværelse i forhold til andre tiltag i Kriminalforsorgen. Grupperne er også fælles om at lave mad sammen samt indkøb.

Kafkatten er Retspolitisk forenings hæderspris, som uddeles til organisationer eller personer der er som en havkat i hyttefadet. Den er opkaldt efter den tjekkiske jurist & forfatter Franz Kafka, der mest kendt for bogen ”Processen”.

I løbet af de snart 41 år institutionen har eksisteret har knap 2000 haft deres gang på Pension Skejby enten som ansatte, kollegiebeboere eller plusser. Kernen i tilgangen er, at møde det enkelte menneske med respekt & give vedkommende en stabil & sikker base.

Der foregår en udvælgelsesproces før opstart af nye beboere, hvor vedkommende bliver introduceret til den gruppe vedkommende skal være tilknyttet. Her skal vedkommende først godkendes af gruppen & senere på et beboermøde. Det sker blandt andet for at undgå, at eventuelt tidligere konflikter imellem nuværende plusser & aspirant skal blusse op & skabe splid blandt plusserne.

Alle typer indsatte kan afsone på Pension Skejby med undtagelse bandemedlemmer & pædofilidømte.

Efter prisoverrækkelsen var der en levende debat med deltagelse af Linda Kjær Minke (phd. studerende), Lone Dybkjær (MF, B) samt forstander Hans Jørgen Tholstrup.

Debat om på Pension Skejby 27. marts 2010 f.v. Linda Kjær Minke, Lone Dybkjær og forstander Hans Jørgen Tholstrup fra Pension Skejby

Debat om på Pension Skejby 27. marts 2010
f.v. Linda Kjær Minke, Lone Dybkjær og forstander Hans Jørgen Tholstrup fra Pension Skejby

21 procents mindre tilbagefald til kriminalitet

& det virker. En undersøgelse som Linda Kjær Minke foretog i 2006 viste, at der var 21 procents mindre tilbagefald til kriminalitet i forhold til en kontrolgruppe.

Hendes undersøgelse viste også, at det ikke er de letteste former for dømte der har sin gang på Pension Skejby. Det er ikke toppen af poppen. Det er alle former for kriminalitet, hvor det lykkedes at påvirke dem i en positiv retning.

Samtidigt forbedrer plusserne deres uddannelsesmæssige baggrund dobbelt så meget i forhold til andre tiltag i kriminalforsorgen. Hun afviser at forklaringen bag successen alene kan skyldes en karismatisk leder som Hans Jørgen Tholstrup. Det er snarere opbygningen af Pension Skejby, som hun beskriver som en taburet understøttet af tre ben:

  • God ledelse
  • Gode medarbejdere
  • Beboersammensætningen

Vi har faktisk her at gøre med et oplagt eksempel til en eksportsucces !

Hun efterlyser en institution mere med Pension Skejbys opbygning et eller andet sted i landet for, at se om konceptet kan kopieres & virker andre steder.

Lone Dybkjær støttede op omkring tanken om endnu en institution med Pension Skejbys opbygning. Det skulle helst foregå som en del af finansloven & ikke finansieret med hjælp fra satspuljemidlerne.

Hun kom også ind på, at lærere allerede i 1. klasse kan udpege de elever som senere kommer ud i kriminalitet. Kommunerne skal derfor i højere grad være med at stoppe rekrutteringen til eksempelvis bandekrigens parter igennem forebyggelse. Ikke ved som i disse nulvækst tider at skære ned på lærere & pædagoger.

Der skal fra samfundets side sættes mere ind for at forhindre kriminalitet i opstå. Når kriminalitet så er sket, skal der gøres mere. Sidst men ikke mindst skal der fokuseres mere på resocialisering.

Desværre har der i Danmark siden 2001 været fokus på hårdere straffe af hensyn til retsfølelsen. Men det virker ikke at indføre hårdere straffe, selvom om visse partier i Folketinget hævder det modsatte.

Hver fængselscelle koster i øvrigt samfundet Kr. 0,5 Mio om året at drive. På landsplan er der 4.000 fængselpladser, hvoraf de omkring 150-200 optages af bandekrigens deltagere.

Der blev i debatten også stillet spørgsmålstegn ved om der overhovedet er stigende vold imellem de indsatte i fængslerne. Problemet består i, at det kun er vold mod ansatte der politianmeldes. Vold imellem de indsatte bliver ikke nødvendigvis politianmeldt. Linda Kjær Minke kunne fortælle, at under hendes 1 års tids færden i Vridsløselille statsfængsel oplevede hun kun vold imellem de indsatte i yderst begrænset omfang.

Flere Pension Skejby kan spare millioner

På sigt kan der spares midler ved at opføre endnu et eller flere typer med Pension Skejbys opbygning. Det koster nemlig kun Kr. 1400,- per dag i forhold til Kr. 1700-1800,- i et åbent fængsel. På årsplan vil der med eksempelvis 40 plus pladser kunne spares et sted mellem Kr. 4.3 Mio & Kr. 5,8 Mio. Læg dertil at tidligere plusser har mindre tilbøjelighed til at vende tilbage til kriminalitet.

Folketingets retsudvalg var på besøg mandag d. 22. marts 2010, hvor formanden Peter Skaarup, DF udtalte sig positivt om penge til flere pensioner med pension Skejbys opbygning.

Se mere i denne online video TV2 Østjylland 22. marts 2010 (fra TV2 Østjylland Plus)

Pension Skejby en succes (Tv2oj.dk) (23. marts 2010)

Tag ham på ordet siger jeg, FlemmingLeer !

Besøg Pension Skejby på nettet (Pensionskejby.dk)

Retspolitisk Forening (Retspolitik.dk)

Omtale mm. af Linda Kjær Minkes phd. afhandling :

Skejby-modellen - et socialt eksperiment om udtynding af kriminelle (justitsministeriet.dk - PDF) (31. januar 2006)

Tag ved lære af dem, der gør det bedst (DR Online) (24. november 2008)

Retspolitik
06 Efterår side 4 (Retspolitik.dk - PDF)
(efterår 2006)

Forbedring & straf (Dpu.dk - PDF) (udateret)

Tak til Klaus Schelander fra Pension Skejby for billederne.

Kommentarer

Artikel i Information 25. juli 2007:

Skejby Ungdomspension har siden 1970'erne blandet hårdt belastede kriminelle med almindelige logerende. Resultaterne har været bemærkelsesværdige resultater med uortodokse metoder.

Denne institutions særlige behandlingsform blev skabt i 1970’erne. Den idemæssige ophavsmand var militærpsykologen, orlogskaptajn Bent Rieneck.

Én af dem, der blev præsenteret for Rienecks ideer, var forstander Christian Bundgaard fra ungdomspensionen Skejby nord for Århus. Det var en fin ny institution, bygget af arkitekterne Friis og Molke. Her boede 24 klienter, der netop var sluppet ud af et fængsel. Nu skulle de gentilpasses til det almindelige samfund. Enten gennem et arbejde, der var svært at skaffe , eller gennem en eller anden uddannelse. Og det med skolen havde de aldrig haft det godt med. Det var typisk der, nederlaget var begyndt.

/ Hvor kriminelle retter sig (Information.dk) (25. juli 2007)