DR P1 Orientering d. 15. april 2010:
Orientering har i de senere uger fortalt, at en række kommuner skal betale millioner af kroner tilbage til sygemeldte borgere, fordi de ulovligt har ladet private firmaet standse udbetalingen af sygedagpenge.
Men det synes kun at være toppen af isbjerget. Nye dokumenter i sagen tyder på, at næsten samtlige kommuner skal udbetale penge p.gr.a. ulovlig privatisering af myndighedsafgørelser.
Næsten samtlige af landets kommuner har ulovligt lagt sagsbehandling ud til private firmaer og de skal derfor nu til lommerne og udbetale millioner af kroner til de sygemeldte borgere, der uretmæssigt har fået standset udbetalingen af sygedagpenge.
Ulovlige privatiseringer af myndighedsopgaver
Orientering er kommet i besiddelse af nye dokumenter i sagen om ulovlig privatisering af myndighedsopgaver. De peger på, at selv de kommuner, der blot har hentet ekstra socialrådgivere ind som vikarer, har overtrådt loven, hvis vikarerne har været ansat og fået deres løn fra det private vikarbureau og ikke direkte fra kommunen selv.
Denne fremgangsmåde med at hyre vikarer, har stort set samtlige af landets kommuner gjort brug af. Det mener Jørn Bak, der er drifts- og personalechef hos Vibeke Munk Aps.
Lovovertrædelse i flertal af kommuner
- Alle jobcentre har formentligt på et eller andet tidspunkt benyttet sig af en vikar fra et andet firma som har lavet sagsbehandling. Typisk opstår de situationer når der er personalemangel eller p.gr.a. spidsbelastning eller en pukkel der skal aflastes, forklarer Jørn Bak.
Vibeke Munk Aps leverer vikardækning og optræder som 'anden aktør' for kommunerne. Blandt andet for Ballerup Kommune. Og det er netop de afgørelser som firmaets sagsbehandlere har truffet for kommunen, som Ankestyrelsen også har underkendt i én af 8 sager, som styrelsen har vendt tommelfingeren nedad til.
Har kun set toppen af isbjerget
I følge Jørn Bak har vi dog kun set toppen af isbjerget.
- Jeg tror ikke på i dag, at der er nogen jobcentre eller kommuner som ikke på en eller anden måde bliver berørt af denne afgørelse.
I følge Sten Bønsing, lektor i forvaltningsret ved Aalborg Universitet, er det helt afgørende i spørgsmålet om hvorvidt en vikar ulovligt behandler sager for en kommune, om vikaren er ansat i kommunen eller ej. Selvom det ikke fremgår direkte af Ankestyrelsens begrundelser, er dette det bærende princip i alle afgørelser, i følge Sten Bønsing.
- Det afgørende er, at der er en række regler som beskytter borgerne i forhold til afgørelser. De regler virker stort set kun, hvis dem der træffer afgørelsen er offentligt ansatte.
Af Jesper Tynell
Hør mere på:
Ulovlige privatiseringer i kommunerne (DR Online) (15. april 2010)
- FlemmingLeer's blog
- Log in to post comments