You are here

Presset økonomi i kommunerne truer udsatte børns anbringelse

Pressemeddelelse fra Dansk Socialrådgiverforening:

Mens kommuner landet over svinger sparekniven ser Dansk Socialrådgiverforening en tendens til at loven må vige for økonomiske hensyn.

Derfor ruster foreningen nu sine medlemmer med en guide, så de kan sige fra, hvis de bliver bedt om at arbejde på kanten af loven eller i direkte modstrid med den.

Udsatte børn og unge får ikke nødvendigvis den støtte, de har brug, men den der er råd til. Det viser en nylig undersøgelse fra Dansk Socialrådgiverforening, der bl.a. viser, at hver anden socialrådgiver har oplevet, at økonomien forringer muligheden for at varetage barnets tarv, og at øget fokus på
økonomi forsinker hjælpen til udsatte børn og unge.

Ny undersøgelse: Økonomi truer udsatte børn (Socialrdg.dk) (15. april 2010)

En socialrådgiver i en sjællandsk kommune siger:

- I mine øjne er det ulovligt, når vi for eksempel har et økonomisk loft over, hvor meget en foranstaltning til et 12-årigt barn må koste per år. Det er økonomien og ledelsen, der sætter den her dagsorden, og jeg må gå alvorligt på kompromis med min socialfaglighed. Vi laver brandslukning og børnene får efter min mening ikke den foranstaltning, de har brug for, og det synes jeg er rigtig svært at acceptere, siger socialrådgiveren. Hun er ansat i en kommunal børne- og ungeforvaltning, men ønsker at være anonym af hensyn til forholdet til ledelsen.

Formanden for Dansk Socialrådgiverforening genkender beskrivelsen, og ser en klar tendens til, at retssikkerheden skrider i øjeblikket.

- Som aktive udøvere af de politiske beslutninger, ser vi i øjeblikket en tendens til, at loven må vige for økonomiske hensyn og krav om effektivitet. Som socialrådgivere er vi derfor nødt til at råbe vagt i gevær, når vi mener retssikkerheden skrider for borgerne. Med vores guide i hånden håber jeg, at socialrådgiverne får mod til at stå fast på deres faglige begrundelser for, hvad der er den rigtige løsning i den konkrete sag og dernæst gøre opmærksom på sager om ulovlig eller urimelig praksis, siger Bettina Post, formand i Dansk Socialrådgiverforening.

Guiden Sig Nej til Ulovlig Praksis indeholder information om ulovlige ordrer, ytringsfrihed, tavshedspligt, klagemuligheder og forslag til, hvem man kan kontakte eller sparre med i en sag om ulovlig praksis.

Eksempel fra guiden:
En leder fortæller sine ansatte i børne/familieafdelingen i en kommune, at på grund af travlhed skal der ikke afholdes børnesamtaler med børn under seks år. Lederens ordre er klart ulovlig, og sagsbehandleren skal gøre lederen opmærksom på dette/sige fra. Hvis den ansatte ikke siger fra, vil vedkommende kunne pådrage sig et ansvar for ikke at følge lovgivningen.

Læs guiden her på denne side:

Socialrådgivere rustes til at sige fra overfor lovstridige anvisninger (Socialrdg.dk) (26. april 2010)