Mandag nat d. 10. maj 2010 kom EUs finansministre med en lånepakke til hjælp for bankerne i blandt andet Tyskland & Frankrig til at dække deres lån til Grækenland, Spanien, Portugal eller Irland.
Men allerede i sidste uge forsøgte man at stoppe den voksende mistillid ved at give Grækeland 110 Mia. Euro i lån:
De i alt 110 mia. euro, som EU og IMF nu vil låne Grækenland, gives ikke for grækernes blå øjnes skyld.
Men det politiske forsvar af euroen mod markedsmistillid og investorflugt går via forsvar af de banker, der med lån har finansieret den græske gældssætning såvel som gældssætningen i andre udsatte EU-lande. De fleste eurozonelande har således banker, der er eller kan komme i klemme i Grækenland, Spanien, Portugal eller Irland. Grækenland er tættest på fallittens rand - gælden svarer til 125 pct. af landets BNP - men de faktiske beløb, der er på spil i f.eks. Spanien, er langt større, fordi den spanske økonomi er større og gælden helt oppe på 1.145 mia. euro.
Tyske og franske banker har tilsammen lånt 900 mia. euro til de fire sårbare lande og står dermed for halvdelen af den europæiske banksektors satsning. I Grækenland har franske banker 75 mia. euro i klemme, tyske banker 45 mia. Hvis markedet mister troen på, at de græske statsobligationer - som altså er statens gældsbevis udstedt til dem, der låner staten penge - kan indfries af det kriseramte Grækenland, så er statsobligationerne ikke meget værd for de banker, der ejer dem, og så mister markedet også tilliden til de pågældende bankers soliditet.
Pengene på vej til Grækenland - og bankerne (Information.dk) (7. maj 2010)
De 110 Mia. Euro (Knap 900 Mia. Kr.) var dog ikke nok til at mætte børsspekulanterne & mistilliden bredte sig fredag d. 7. maj 2010 på børserne med fald på børsmarkeder verden over.
Derfor mødtes EUs finansministre igen søndag d. 9. maj for at redde stumperne & forhindre, at mistilliden bredte sig blandt bankerne med manglende udlån af penge imellem dem. Det ville stoppe pengestrømmen, som er nødvendig for at holde gang i hjulene.
EU's finansministre er i nat blevet enige om en lånepakke til en værdi af 720 milliarder euro (5360 milliarder kroner), der skal hjælpe Den Europæiske Union med at undgå en finanskrise nummer to og samtidig berolige de internationale finansmarkeder.
Pakken består af 60 milliarder euro (447 milliarder kroner), der gives til at udvide en eksisterende lånepulje under EU.
Derudover stilles 440 milliarder euro (3275 milliarder kroner) til rådighed i form af bilaterale lån fra Eurozonelande (til den Europæiske Centralbank, ECB, flj)og 220 milliarder euro (cirka 1637 milliarder kroner) gives i lånegarantier fra Den Internationale Valutafond (IMF).
EU vedtager lånepakke til 5360 mia kr. (DR Online) (10. maj 2010)
Berlingske Tidende taler om et lånebeløb på 750 Mia. Euro:
Portugal, Irland og Spanien ... vurderes at få brug for godt 450 mia. euro i de tre kommende år, hvis de kommer under angreb fra markedskræfterne, sagde embedsmænd på finansministermødet.
Efter 11 timers seje forhandlinger kunne EUs finansministre i nat endeligt fremlægge en plan, der vil stille i alt 750 mia. euro (mere end 5.000 mia.kr) – eller to en halv gange Danmarks bruttonationalprodukt – til rådighed i billige lån til medlemslande, der kommer i samme problemer som Grækenland.
Alle EU-lande – heriblandt også Danmark – skal bidrage til en fælles fond på 60 mia. euro. Derudover skal euro-landene selv garantere lån for 440 mia. euro, hvilket vil ske med den Europæiske Centralbank som garant. Og endelig skal den Internationale Valutafond stille med 250 mia. euro.
Gigantisk lånepakke skal sikre ro om euroen (Berlingske.dk) (10. maj 2010)
Det kan betale sig for bankerne at være på god fod med EU-toppen :o
Med disse lånepakker skulle bankernes udlån til de 4 lande være garanteret. Ihvertfald de næste 3 år, hvis ikke Portugals, Irlands og Spaniens manglende budgetnedskæringer igen udsætter euroen for spekulation.
Lånepakkerne ligger på et sted imellem 830 mia. Euro & 860 Mia. Euro.
Tyske og franske banker har tilsammen lånt 900 mia. euro til de fire sårbare lande og står dermed for halvdelen af den europæiske banksektors satsning.
Pengene på vej til Grækenland - og bankerne (Information.dk) (7. maj 2010)Faldt så lige over denne oplysning:
Ifølge Bank for International Settlements har alene europæiske banker omkring 3.000 mia. euro (22.500 mia. kr.) i klemme hos PIIGS-landene.
Velkommen til finanskrisens tredje fase (Information.dk)
(10. maj 2010)
EU bankers samlede udlån til Grækenland, Spanien, Portugal eller Irland ligger altså på ialt 1.800 Mia. Euro !
Samlet set har EUs finansministre altså kun dækket lidt under halvdelen 28.7 procent af EU bankernes samlede udlån til PIIGS landene (Portugal, Italien, Irland, Grækenland & Spanien).
Mandag steg børserne igen verden over & børsspekulanterne var igen tilfredse. Tiden vil vise om tilliden til banksektoren holder eller som jeg forventer det, vil bryde sammen.
Hvornår bliver der igrunden indført strikse restriktioner på banksektoren for at forhindre endnu en gigantisk finanskrise ?
Jeg kunne beskrive det som pragmatisk kapitalisme. Men reelt fungerer EU landenes skatteborgere jo som garanter for bankernes engagement i tvivlsomme spekulationer.
Ja, EU er en underlig fisk, som jeg også på det her punkt godt kunne være foruden !
Linkfejl rettet til første artikel på information & nyt tal for samlet lån til PIIGS landene.
- FlemmingLeer's blog
- Log in to post comments