Det bliver sværere og sværere at finde rent drikkevand. Det er en af hovedkonklusionerne i den årlige rapport for grundvandets tilstand, som De Nationale Geologiske Undersøgelser (GEUS) netop har offentliggjort.
I lidt over 20 procent af drikkevandsboringerne blev der fundet pesticider, og i mere end fem procent var fundene så store, at de overskred EUs grænseværdier.
Mere opsigtsvækkende er det dog, at overskridelserne ikke fører til flere lukkede boringer. Tværtimod, og det bekymrer en af rapportens forfattere, geolog Walter Brüsch fra GEUS:
»Det er bestemt ikke godt. Vandværkerne er ikke i stand til at få nedbragt antallet af boringer med for meget pesticid,« siger han.
Frem til 2001 blev der årligt lukket mere end 100 drikkevandsboringer på grund af pesticider. Nu er antallet faldet til under 20 i 2007 og 2008.
Vandværkerne tester kun for de stoffer, der står på GEUS' liste over grundvandsovervågning. Af økonomiske årsager er den liste blevet dramatisk forkortet over de senere år.
»Vi har nu fundet stoffer i vandet, som vandværkerne endnu ikke tester for, og hvis vi begynder at finde disse stoffer hyppigere hos vandværkerne, står vi formentlig over for et grundvandsproblem, som vi ikke kan overskue,« siger Walter Brüsch.
Pesticidboringer undgår lukning (Berlingske.dk) (9. maj 2010)
Det er ikke betryggende at få at vide at økonomien i kommunerne sætter en stopper for overvågningen af noget af det mest basale i vores dagligdag. Nemlig vand.
I forbindelse med pesticider er man blevet opmærksom på cocktaileffekten af flere pesticider sammen plus nedbrydningsprodukter.
Kemi med cocktaileffekter (12. juli 2009)
Her er et dokumenteret eksempel på krydsning af et svampemiddel & middel mod bladlus, som skaber en giftigt nervegift i naturen:
Giftig pesticidcocktail bliver til stærk nervegift i danske vandløb (16. marts 2009)
Jeg mener, at målet skal være at sikre rent drikkevand uden pesticider af nogen som helst art. Det gælder folkesundheden, som skal komme først. Grænseværdierne for pesticider skal der ikke slækkes på.
Men under alle omstændigheder løsnes pesticidproblemet på sigt, når olien slipper op. Hovedparten af pesticider idag er jo baseret på olieprodukter.
- FlemmingLeer's blog
- Log in to post comments