You are here

Psykisk syge er lige så gode (eller lige så dårlige) forældre (kunstig befrugtning, Nordfyn)

Sind.dk skriver via nyhedsmail idag:

På baggrund af en konkret sag fra Nordfyns Kommune, hvor et par fik hjælp til kunstig befrugtning selvom begge forældre angiveligt er sindslidende, har der været rejst krav om, at reglerne strammes op, så psykisk syge ikke får tilbudt kunstig befrugtning. Sundhedsminister Bertel Haarder har - ifølge pressen -  kritiseret lægerne på Odense Universitetshospital for at gennemføre en kunstig befrugtning af et par med psykiske problemer. “De burde skamme sig” siger han angiveligt om lægerne.

SIND opfordrer til at stoppe heksejagten. Psykisk syge er lige så gode (eller lige så dårlige) forældre som alle andre.

Bertel Haarder udtaler sig forhåbentlig uden at kende sagen (ellers ville han overtræde tavshedspligten). Ved at udtale sig så bastant som han gør, puster han til fordomme og misforståelser udtaler SINDs landsformand Knud Kristensen.

Ifølge reglerne om fertilitetsbehandling skal den ansvarlige læge - hvis der er åbenbar tvivl om parrets evne til at drage fornøden omsorg for et barn efter fødslen, afvise behandling med kunstig befrugtning. Er lægen i tvivl, skal han/hun inddrage anden sagkundskab i vurderingen inden behandling iværksættes.

Dette skal ske på baggrund af en individuel konkret vurdering.

I den konkrete sag er der enten sket en fejlvurdering - eller også har forholdene i den berørte familie ændret sig i perioden mellem den kunstige befrugtning og tvangsfjernelsen af barnet. Det er naturligvis dybt ulykkeligt for alle berørte parter. Men det må ikke føre til diskrimination af psykisk syge forældre (eller kommende forældre).

Psykisk syge forældre skal - som alle andre - underkastes den nævnte vurdering, hvis de ønsker kunstig befrugtning. For nogle vil vurderingen føre til, at kunstig befrugtning nægtes, for andre at kunstig befrugtning tilbydes.

At nægte psykisk syge/psykisk sårbare kunstig befrugtning alene baseret på deres diagnose, vil være en helt urimelig - og ulovlig - forskelsbehandling. Tankerne ledes uvilkårligt hen på 30-ernes racehygiejne, hvor staten bestemte hvem der skulle have lov til at føde børn - og ikke mindst hvem der ikke skulle.

Danmark har ratificeret FNs Konvention om rettigheder for personer med handicap. Heri siges det (i artikel 25 a), at deltagestaterne skal anerkende, at personer med handicap skal have samme udbud af sundhedsydelser og -ordninger af samme kvalitet og standard gratis eller til en overkommelig pris, som gives til andre, herunder inden for seksuel og forplantningsmæssig sundhed samt generel folkesundhed.

At nægte en gruppe borgere adgang til kunstig befrugtning alene med den begrundelse, at de har et handicap (herunder et psykisk handicap) vil være stridende imod konventionen - og imod al rimelighed.

Psykisk syge har - som alle andre - ret til at blive forældre. De har også samme ‘ret’ som alle andre til at blive nægtet eller frataget retten til at blive/være forældre, hvis de er ude af stand til at drage omsorg for børnene.

SIND kæmper for retten til en anstændig behandling af sindslidende.