En artikelserie i Information om at tidligere udsendte soldaters bliver ladt i stikken sætter sig spor rent politisk:
34-årige Michael er en af de krigsveteraner, der har levet på hjælp af private støtter. Københavns Kommune har sendt ham til alt fra Mændenes Hjem til et psykiatrisk værested for misbrugere og har nu frataget ham kontanthjælpen for anden gang. Kun på grund af Soldaterlegatet er Michael ikke blevet smidt ud af sin lejlighed igen.
»Han bliver mødt med mistro og betragtet som en bums, der bare skal tage sig sammen. Man fokuserer udelukkende på det negative, og derfor skaber systemet bare flere tabere, som det er indrettet i dag,« mener Vivi Jensen.
Hvis man skal have hjælp fra kommunen, fra Forsvarets psykologer eller fra andre offentlige myndigheder, kræver det, at man selv henvender sig. Men det er netop det, en psykisk syg ikke magter, siger Vivi. Derfor foreslår hun, at man indfører en mentorordning, der kan tage den syge i hånden og hjælpe ham igennem systemet.
'Det er ligesom en dobbelt straf' (Information.dk) (1. juni 2010)
Dagen efter var der lydhørhed blandt politikere for at forskelsbehandle veteraner i forhold til andre psykisk syge:
»Jeg synes ikke, vi kan være andet bekendt. Det er menneskeligt og økonomisk uforsvarligt at lade stå til, som det er nu, « siger beskæftigelses- og integrationsborgmester Klaus Bondam (B).
Det er meget usandsynligt, at den enkelte sagsbehandler i landets 98 kommuner har den rette viden om krigstraumer, og derfor skal forsvaret kunne rykke ud og hjælpe med en sag, foreslår SF’s forsvarsordfører Holger K. Nielsen.
Forsvarsordførerne vil tage ideerne med i forhandlingerne om en ny veteranpolitik, når en tværministeriel arbejdsgruppe fremlægger sit forslag til september. Forhåbentligt falder lovgivningen på plads i det nye folketingsår, siger Holger K. Nielsen:
»Det skal den.«
Bondam: Vi kan ikke være det bekendt over for veteranerne (Information.dk) (2. juni 2010)
Moderens konstatering gælder ikke bare for tidligere veteraner, men for alle psykisk syge fanget i det kommunale system.
En undersøgelse fra Amnesty International fra juni 2008 viste, at 45 % af alle asylansøgere har været udsat for tortur.
Læs mere på:
Lægeundersøgelse: Dansk asylsystem svigter torturofre (Denmarkonline.dk) (23. juni 2008)
Læg dertil alkoholmisbrugere, som i årevis ryger ind & ud af kontanthjælpen.
Samlet set vurderer jeg, at der er tusinder efterladt i stikken på den "midlertidige" kontanthjælp.
Nogle har endda i årtier været modtagere af kontanthjælp i evig aktivering.
De har ikke nogen ressourcestærk forening bag sig, som kan træde til med penge for at betale huslejen.
I det hele taget bliver disse kontanthjælpsmodtagere reelt set ikke anset som mennesker med ressourcer, men som udgifter for samfundet.
Socialpolitik er idag reelt ikke-eksisterende. Istedet vil man fra politisk hold gå ind & diskriminere imod andre psykisk syge, som ikke har været i statens tjeneste i udlandet.
Det er alles kamp mod alle med stille undergravning af velfærden ved at flere & flere privatpersoner går ind & løser traditionelle offentlige opgaver.
I nysprog er det non-profit eller på dansk velgørende aktiviteter, der skal afhjælpe det offentlige systems svigt.
Der ligger der også et bevidst politisk valg gemt.
»Vi støtter meget med psykologhjælp og medicin, for hvis du er på dagpenge og sygedagpenge, har du ikke selv råd. Vi må supplere, indtil det offentlige system også har erkendt, hvilke behov de tidligere udsendte har,« siger Ann-Christina Salquist, der er sekretariatschef for Soldaterlegatet.
Men i KL har hverken pressekonsulent Jonas Heltberg eller formand for
arbejdsmarkedsudvalget, Erik Nielsen (A), hørt om regeringens tværministeriel arbejdsgruppe under Forsvarsministeriet.
Regeringens veteranpolitik har udeladt kommunerne (Information.dk) (1. juni 2010)
- FlemmingLeer's blog
- Log in to post comments