You are here

Skattelettelserne var ikke finansierede

Martin Madsen er chefanalytiker og Janus Breck er kommunikationschef i Arbejdsbevægelsens Erhvervsråd (AE) skrev i Politiken d. 13. juni 2010:

En systematisk gennemgang viser, at VK-regeringens skattelettelser ikke har været finansierede.

Det er et falsum. Regeringen har ikke givet ufinansierede skattelettelser. Skatteaftalen fra sidste år, ’Forårspakken’, er en fuldt finansieret skatteaftale, hvor vi krone til krone tager lige så meget ind, som vi giver ud«.

Sådan sagde statsminister Lars Løkke Rasmussen fra Folketingets talerstol under afslutningsdebatten i juni. Spørgsmålet er, om statsministeren har ret: Er det rent faktisk et falsum, at de skattelettelser, som regeringen har givet i løbet af de seneste 10 år, har været ufinansierede?

Skattelettelserne, som er givet siden 2001, indeholder flere elementer: Først og fremmest indførte regeringen tilbage i 2001 det såkaldte skattestop. Siden indførelsen af skattestoppet er der efterfølgende givet skattelettelser i forbindelse med forårspakken i 2004, skattepakken fra 2007 og senest Forårspakke 2.0, der trådte i kraft i januar 2010.

På grund af regeringens genopretningsplan for dansk økonomi, er dele af Forårspakke 2.0 så senere blevet udskudt.

Skattestoppet ifølge Finansministeriets egne tal alene i 2010 koster 18 mia. kr.

Skattelettelserne var ikke finansierede (Politiken.dk)

AE har regnet sig frem til, at der er givet skattelettelser for 51,7 milliarder siden 2001. EU har som følge af konvergenskriterierne givet en henstilling til Danmark om at indhente underskuddet på de offentlige budgetter.

Skattelettelserne koster:
Skattestop: - 18,7 mia. kr.
Forårspakken 1.0: - 12,2 mia. kr.
2007-skattepakken: -9,4 mia. kr.
Forårspakke: -13,8 mia. kr.
Total: - 55,1 mia. kr.
Fremrykning af pensionsbeskatningen + 2,4 mia. kr.

Total inkl. fremrykket provenu: 51,7 mia. kr.

Kilde: Arbejderbevægelsens Erhvervsråd

Arbejderbevægelsens Erhvervsråd: Uden skattelettelser havde Danmark opfyldt EU-krav ( information.dk) (15. juni 2010)

Hent analysen her:

Regeringens skattelettelser har kostet 52 mia. kr., eller hvad der svarer til ca. 3 procent af BNP. Ifølge Økonomisk Redegørelse fra maj 2010 forventer Finansministeriet, at der i 2010 vil være et underskud på den offentlige saldo i omegn af 88 mia. kr. Det svarer til, at vi i Danmark har et underskud på ca. 5,1 procent af BNP.

Uden regeringens skattelettelser havde Danmark overholdt EU's konvergenskrav (Arbejderbevægelsens Erhvervsråd) (15. juni 2010)

Anders Fogh Rasmussen & Bendt Bendtsen løb med andre ord fra regningen for deres skattelettelser.

Istedet tegner sig en tendens til, at Danmark er omdannet til en forretning med behørig betaling til udvalgte befolkningsgrupper for deres støtte ved folketingsvalgene.

Det er alles kamp mod alle.

Taberne er de svage.

DF & VK har gjort noget ved fattigdommen siden november 2001.

De har skabt den.