EUobserver.com kunne d. 13. juli 2010 fortælle, at der er forhandlinger igang imellem EU-kommissionen & Europarådet om bindende retsvirkninger af Menneskerettighedsdomstolens afgørelser for EU.
/ EU to get 'judicial oversight' on human rights (EUobserver.com) (13. juli 2010)
Europarådet blev dannet i 1949 med efterfølgende vedtagelse af den europæiske menneskerettighedskonvention (EMRK) året efter i 1950. Afgørelser om konventionen bliver afgjort ved Menneskerettighedsdomstolen i Strassbourg & er bindende for de 47 medlemslande.
Med ikræfttræden af Lissabon-traktaten d. 1. december 2009 var der en mulig konflikt imellem Lissabon-traktatens EU-charter om grundlæggende menneskerettigheder & EMRK.
Juridisk set bliver alle tiltrådte konventioner & EUs retsakter idag rangordnet oven over Grundloven, men der ville kunne opstå en konflikt ved modsatrettede afgørelser fra EF-domstolen & Menneskerettighedsdomstolen.
Folkeafstemningen, der forsvandt
Forud for forfatningstraktaten krævede EUs tiltræden til den Europæiske Menneskrettighedskonvention en folkeafstemning i Danmark, da der var tale om suverænitetsafgivelse:
"På den baggrund er et Justitsministeriets opfattelse, at dansk tilslutning til forfatningstraktratens artikel I-9, stk. 2 (om tiltrædelse af EMRK, flj), forudsætter anvendelse af grundlovens § 20."
Kilde: Redegørelse for visse forfatningsretlige spørgsmål i forbindelse med Danmarks ratifikation af Traktat om en forfatning for Europa (forfatningstraktaten), (22. november 2004) s. 85 i pdf | Justitsministeriet: Redegørelse for visse forfatningsretlige spørgsmål i forbindelse med Danmarks ratifikation af Traktat om en forfatning for Europa (forfatningstraktaten)
Grundlovens § 20 omhandler muligheden for at overgive suverænitet i "nærmere bestemt omfang" til "mellemfolkelige myndigheder" & godkendelse med 5/6-dels flertal i Folketinget eller ved en folkeafstemning:
§ 20. Stk. 1. Beføjelser, som efter denne grundlov tilkommer rigets myndigheder, kan ved lov i nærmere bestemt omfang overlades til mellemfolkelige myndigheder, der er oprettet ved gensidig overenskomst med andre stater til fremme af mellemfolkelig retsorden og samarbejde.
Stk. 2. Til vedtagelse af lovforslag herom kræves et flertal på fem sjettedele af folketingets medlemmer. Opnås et sådant flertal ikke, men dog det til vedtagelse af almindelige lovforslag nødvendige flertal, og opretholder regeringen forslaget, forelægges det folketingsvælgerne til godkendelse eller forkastelse efter de for folkeafstemninger i § 42 fastsatte regler.
Men på forunderlig vis var det ikke længere tvingende nødvendigt med en folkeafstemning om EUs tiltrædelse til EMRK, da forfatningstrakten i light udgaven blev til Lissabon-traktaten & vedtaget i Folketinget. Allerede i Lissabon-traktatens artikel 6, stk. 2 tiltræder EU stadigvæk EMRK.
Men 3 år efter kom der denne juridiske konklusion med indbygget kattelem:
"Der vil på den baggrund ikke være tale om, det er overladt til Unionen at træffe den omhandlede afgørelse om tiltrædelse af Den Europæiske Menneskerettighedskonvention.
For Danmarks vedkommende vil dette således betyde, at der - under iagtagelse af de nødvendige forfatningsretlige procedurer - kan træffes en selvstændig, dansk beslutning om, hvorvidt Danmark kan godkende en rådsafgørelse om Unionens tiltræden til Den Europæiske Menneskerettighedkonvention mv. Det vil dermed kræve en dansk beslutning for, at de allerede fastsatte regler i Den Europæiske Menneskerettighedskonvention mv. inden for EU-rettens anvendelsesområde i givet fald får direkte virkning for borgere mv. i Danmark.
På den anførte baggrund er det Justitsministeriets opfattelse, at det ikke vil være nødvendigt at anvende grundlovens § 20 for, at Danmark kan tilslutte sig EU-traktratens artikel 6, stk. 2, sammenholdt med EUF-Traktatens artikel 188 N, stk. 8.
Et andet spørgsmål er, om det vil være nødvendigt at anvende grundlovens § 20 på det tidspunkt, hvor der er truffet en rådsgørelse om Unionens tiltræden til den Europæiske Menneskerettighedskonvention, og bl.a. Danmark i givet fald vil skulle godkende en sådan rådsafgørelse.
Herom bemærkes, at det må antages, at det ikke er nødvendigt at følge proceduren i grundlovens § 20, hvis det beror på en dansk beslutning, at allerede vedtagne regler vil kunne få direkte virkning for borgere mv. i Danmark. Dette vil være tilfældet på det tidspunkt, hvor Danmark i givet fald vil skulle godkende en rådsafgørelse om Unionens tiltrædelse af Den Europæiske Menneskerettighedskonvention."
Kilde: Justitsministeriets redegørelse for visse forfatningsretlige spørgsmål i forbindelse med Danmarks ratifikation af Lissabon-traktaten (4. december 2007) s. 100, pdf | EUoplysningen.dk om Lissabon-traktaten
Juristerne siger her 3 år efter, at EUs tiltrædelse til EMRK skal godkendes efter reglerne om tiltrædelse af internationale aftaler med mulighed for en folkeafstemning. Men de åbner samtidig en kattelem for, at Folketinget kan undgå at sende en sådan tiltrædelse til folkeafstemning.
Konsistens vedrørende fortolkning af Grundloven hører ikke til Justitsministeriets stærke side... :/
Den omhandlede artikler om EUs tiltræden til EMRK, som Justitsministeriet kommenterer er iøvrigt fuldstændig ens på nær på et punkt !
Forfatningstraktaten, 2004:
"Artikel I-9
...
2. Unionen tiltræder den europæiske konvention til beskyttelse af menneskerettigheder & grundlæggende frihedsrettigheder. Tiltrædelse af denne konvention ændrer ikke Unionens beføjelse som fastsat i forfatningen."
Dette står der idag i Lissabontraktaten, 2007:
"Artikel 6
...
2. Unionen tiltræder den europæiske konvention til beskyttelse af menneskerettigheder & grundlæggende frihedsrettigheder. Tiltrædelse af denne konvention ændrer ikke Unionens beføjelse som fastsat i traktaterne."
Lissabon-traktaten gjorde EU til en juridisk person & det mener jeg er den direkte årsag til at EU nu kan tiltræde EMRK.
Det er også en af anklagepunkterne sammen med EU-chartret i Lissabon-sagen, som nu er anlagt ved domstolene.
Men summasumarum; Så er det ved EUs tiltrædelse til EMRK en mulighed for en folkeafstemning om den.
En noget overset mulighed i disse agurketider...
Bilag | Størrelse |
---|---|
JMs_Redegoerelse_lissabon_traktaten_4_december_2007.pdf | 763.16 KB |
JMs_Redegoerelse_forfatningstraktaten_22_november_2004.pdf | 619.85 KB |
- FlemmingLeer's blog
- Log in to post comments