You are here

Høringssvar vedr. besparelser i Vejle kommune 2010

Voksenudvalget
samt
Sundheds - forebyggelsesudvalget
Vejle kommune
skolegade 1
7100  Vejle

Vejle, d. 30. juli 2010

Høringssvar vedr. besparelser i Vejle kommune 2010

Besparelser vedrørende psykiatrien vil føre til øget pres på støttekontaktpersoner.

Som bruger og formand for brugerbestyrelsen i Huset indsender jeg hermed høringssvar til forslag til besparelser i socialpsykiatrien & på sundhedsområdet i Vejle kommune 2010.

Trinbrættet spareforslag nummer 5, Voksenudvalget

Ved den sidste omorganisering hvor Center for dagtilbud kom ind under Socialforvaltningen kom Trinbrættet i Børkop ind under lederen i Huset Vejle. I spareforslaget for Voksenudvalget nummer 5 foreslås det, at Trinbrættet i Børkop helt lukkes & der dermed spares 1 fuldtidsstilling samt en fleksjobstilling. I stedet skal de lokale brugere af Trinbrættet i Børkop tage til Huset i Vejle, Parkhuset i Give eller Dalhuset i Egtved.

Dette er desværre ikke muligt for den gruppe af psykisk handicappede, der lider af social angst. De kan ikke tage offentlig transport, da omgangen med fremmede ukendte mennesker i offentlig transport udgør en barriere. Resultatet kan være pludselige angstanfald & de kan i stedet blive isoleret i deres bolig med risiko for forværring af deres sociale kompetencer. Derudover vil der være risiko for at hverdagen vil ramle sammen for de berørte, hvor madlavning & andre hjemlige gøremål simpelthen kan blive en stor uoverkommelig byrde. Især for denne gruppe er omgangen med andre mennesker i trygge omgivelser nødvendig for at sætte en positiv proces i gang.

Hvis Trinbrættet i Børkop lukker vil de i stedet få øget behov for en støttekontaktperson under Vejle kommune, som kan komme ud til vedkommende for at støtte & fremme en positiv fremgang. Desuden kan de berørte brugere have øget risiko for tilbagefald med efterfølgende indlæggelse på den psykiatriske afdeling på Vejle sygehus med efterfølgende øge(de, flj) udgifter for Vejle kommune.

De ansatte i Trinbrættet Børkop indgår i dag på lige fod med de ansatte i Huset Vejle, hvor der sker udveksling imellem Husets ansatte & Trinbrættets ansatte i Børkop. Der har været trafik begge veje, hvor ansatte fra Huset i Vejle har været i Børkop ved sygdom og omvendt.

Enhver personalemæssig besparelse vil gøre det sværere for Husets ansatte at lave aktiviteter for brugerne uden for Huset Vejles fysiske rammer. Det kan være udflugter i lokalområdet til kulturelle seværdigheder samt naturoplevelser. Den årlige ferietur for Husets brugere med 3 dages overnatninger kan i sidste ende stå for skud. Disse udflugter samt den årlige ferietur er et vigtigt åndehul, som er med til at give brugerne positive oplevelser i stedet for hverdagens daglige dont.

Vi kan derfor ikke støtte besparelser i Trinbrættet i Børkop.

Opsøgende medarbejder spareforslag nummer 9, Voksenudvalget

Det foreslås, at der fjernes en opsøgende medarbejder i psykiatrien i forhold til dem, der ikke er i daglig kontakt med psykiatrien i enten Vejle kommune eller under regionen. Dette vil uundgåeligt føre til mindre kontakt til psykisk syge i lokalområdet & at flere psykisk syge kan risikere at miste deres bolig.

Besparelsen vil modsvares af tilsvarende stigende udgifter hos psykisk syge, som vil være i en vær(r, flj)e mental tilstand.

En sådan besparelse er kortsigtet & et tilbageskridt for psykiatrien i Vejle kommune.

Den Gyldne Hamster samt Cafébutikken spareforslag nummer 4, Voksenudvalget

En lukning af Café butikken samt Den Gyldne Hamster vil føre til øget pres på Værestedet Huset, hvor 50 – 60 nye brugere skal indgå i brugerkredsen. Der er idag en meget lille kontaktflade imellem Værestedet Huset samt Café Butikken & Den Gyldne Hamster.

En lukning af Café Butikken samt Den Gyldne Hamster vil i sin yderste konsekvens føre til, at især de personer med social angst lige pludselig skal håndtere et stort antal nye brugere i værestedet Huset. Dette kan risikere at medføre, at de stopper med at komme i Huset. Dette kan føre til social isolation af den enkelte. I sidste ende vil det forværre deres funktionsevne & kan øge deres behov for en støttekontaktperson samt øget risiko for indlæggelse på den psykiatriske afdeling på Vejle sygehus.

I forvejen findes der en ungegruppe, som forsøgsvis har haft aktiviteter uden for normal åbningstid netop for at introducere dem til Huset. En stort tilgang af nye brugere vil forhindre dem i at deltage inden for åbningstiderne, da det vil være en for stor mundfuld for dem at skulle tage stilling til  fremmede mennesker. Det selvom om det er personer med lignende pyskiske sygdomme.

Samtidigt vil 50 – 60 nye brugere af Værestedet Huset føre til massive pladsmæssige problemer.

I stueetagen i Huset er der kun plads til omkring 30 personer.

Hvis besparelsen alligevel vedtages af byrådet, så vil det være en fordel at genansætte tidligere medarbejdere i Café Butikken & lade dem være støttekontaktperson for tidligere brugere. Dette kan være med til at øge trygheden ved ved en eventuel lukning af Café Butikken hos de berørte brugere samt sikre, at de ikke bliver tabt på gulvet. En jobkonsulent kan kun give adgang til beskæftigelse. Vedkommende har ikke kompetencen til at varetage tidligere brugere af Café Butikken psykosociale behov.

Det skal derfor på det kraftigste frarådes, at lukke Cafébutikken samt Den Gyldne Hamster.

I sidste ende vil det føre til at ventelisten til støttekontaktpersoner vil eksplodere samt muligvis forværre den enkeltes situation, hvor et fast holdepunkt i hverdagen pludseligt forsvinder.

Lukning af IFS, forslag nummer 5, Sundheds- & forebyggelsesudvalget

En lukning af Idræt for Sindslidende (IFS) under Idræt for Alle (IFA) er en væsentlig forringelse i forhold til dem, der benytter tilbuddet i dag. Det kan betyde, at den sociale omgang der også er i forbindelse med at deltage i målrettede aktiviteter helt kan bortfalde for denne gruppe. Når man dertil lægger de positive effekter af motion for psykisk sårbare kan det betyde, at en forværring af den enkelte brugeres psykiske tilstand er en oplagt risiko ved ophør af IFS.

I sidste ende kan det betyde social isolation & i alleryderste konsekvens kan det betyde øget risiko for indlæggelse på den Psykiatriske afdeling på Vejle sygehus med dertil hørende udgifter for kommunen. Det vil også betyde, at de berørte personer vil slået tilbage til start & hele den positive effekt af mange års arbejde vil blive tabt på gulvet.

Samtidigt er det urealistisk at tro at ansatte på botilbud vil være i stand til at yde noget bidrag for, at få enten beboere eller andre tidligere brugere af IFS til at deltage i motion. Dertil er normeringen på bostederne alt for lille & det er helt uden hold i virkeligheden at fæstne nogen som helst lid til, at de vil kunne være i stand til at kunne ledsage beboere til træningsaktiviteter.

Derfor vender vi os imod dette forslag, som også vil berøre brugere af Værestedet Huset. Brugerne har haft stor nytte & glæde af at kunne deltage i trygge omgivelser i IFS regi. At tro at frivillige vil være i stand til at løfte psykisk sårbare ind i regelmæssig deltagelse i motion er urealistisk.

En anden konsekvens vil helt sikkert også være et øget behov for støttekontaktpersoner.

Med venlig hilsen
& Spred Glæde...trods alt :/

Flemming Leer Jakobsen
formand, brugerbestyrelsen Huset Vejle

Kvittering for ovenstående høringssvar modtaget dateret d. 2. august 2010 fra Vejle kommune.