You are here

Olieproduktionen falder med 4 procent om året på verdensplan

Klaus Illum skrev i information igår d. 6. august 2010:

Med et globalt råolieforbrug på nu 26 milliarder tønder om året og et fald i udvindingen fra eksisterende oliefelter på fire procent om året betyder det ikke så meget, om der findes nogle hundrede milliarder tønder dybt under de arktiske og andre have.

Jo flere oliedrevne biler, busser, lastbiler, landbrugsmaskiner, etc. der kommer i gang, jo værre bliver nedturen, når den nu stagnerende årlige olieudvinding begynder at falde.

Ikke nok med ethanol produceret på halm.

Hvis alle disse el-biler skulle have lithium-ion-batterier, skulle der ske en kolossal vækst i verdens lithiumproduktion, der blandt andet på grund af forbruget i små batterier allerede er vokset til det dobbelte siden 2000.

De fremtidige priser på alt fra fødevarer til elbiler og computere er således uforudsigelige. De kan falde i nogle år, hvis forbruget falder, fordi den rige vestlige verdens politikere sover i timen, så dens økonomier bryder sammen i de globale omvæltningers malstrøm. Ellers vil de stige under alles kamp mod alle for at få del i de begrænsede energi- og mineralressourcer.

/ Kan det betale sig at overleve, hr. finansminister? (information.dk) (6. august 2010)

Klaus Illum er civilingeniør, ph.d. og forfatter til den for nylig udgivne Greenpeace-rapport: ‘/ Klima og energi. Ombygningen af energisystemet. Problemstillinger og fremgangsmåde (Greenpeace.org)’.

De stigende priser på fødevarer passer meget godt overens med den observation jeg lavede for omkring et års tiden siden:

/ Tese nummer 1: Er pesticidresistente gmo-afgrøder en blindgyde med hungersnød som resultatet ? (Denmarkonline.dk)

Jeg vist godt at man kan sige, at det viser kapitalismens store svaghed. Det er kapitalismens gordiske knude, hvor kortsigtet profit på olie forhindrer langsigtet planlægning for at undgå energi- & hungerskatastrofen i at udvikle sig.

Med en faldende olieproduktion bliver det dyrere at producere sprøjtegifte baseret på olieprodukter, som yderlige vil drive fødevarepriserne i vejret med en hidtil uset faktor.

Men en prognose for udviklingen af priserne er svær & helt umuligt at forudsige.

Et er økonomisk teori.

Noget andet er praksis.

Vågn op !