Fra 2007 til 2009 har firmaer, der leverer kurser og aktivering af ledige til landets kommuner, øget deres overskud fra 25 millioner til 77 millioner kroner, viser en gennemgang af 21 jobfirmaers regnskaber.
Samtidig har branchen været genstand for massiv kritik af meningsløs aktivering og spild af de lediges tid. Både politikere og eksperter efterlyser kontrol på området.
Det er nærliggende at tro, at jobfirmaerne har oplevet stor fremgang siden 2007 som følge af, at antallet af fuldtidsledige er vokset fra rundt regnet 78.000 i 2007 til 97.000 i 2009. Men flere ’kunder’ i butikken er ikke hele forklaringen på jobfirmaernes vækst.
Firmaernes andel af arbejdet med aktivering af de ledige er også vokset. Fra fem procent af de forsikrede ledige i andet kvartal 2007 til nu omkring 18 procent, fremgår det af Arbejdsmarkedsstyrelsens Jobindsats.dk.
/ Rekordindtjening i omstridte jobfirmaer (Ugebreveta4.dk) (9. august 2010)
Sidste år blev regeringens kompensation kritiseret for at være Kr. 1 Mia. dyrere end, hvis kommunernes jobcentre havde stået for at udarbejde jobplaner for de ledige:
/ Private jobkonsulenter forgyldes af staten (Denmarkonline.dk) (4. juni 2009)
Samtidigt afgjorde ankestyrelsen i april 2010, at myndighedsafgørelser ikke må foretages af private aktører. Myndighedsafgørelsen skal tages af kommunalt ansatte ved sygedagpengestop.
/ Sagsbehandling af sygedagpengesager må ikke foregå hos private aktører (Denmarkonline.dk) (9. april 2010)
Alle de udliciterede sygedagpengesager er nu ved at blive revurderet i kommunerne.
De Kr. 77 Mio. mangler idag i det offenlige, men vækst i den private sektor er jo et mål for den nuværende borgerlige regering.
Den private sektor bliver fedet på bekostning af de svage i samfundet, som bliver udsat for massive besparelser overalt i landet.
Men heldigvis må afgørelsen & kritikken nævnt ovenfor betyde, at væksten hos jobfirmaerne fremover forhåbentligt stagnerer eller endnu mere glædeligt går tilbage.
- FlemmingLeer's blog
- Log in to post comments