You are here

Portugal spurter fra Danmark: 60 procent grøn strøm i 2020

Fem års målrettet energipolitik er ved at bære frugt. Massiv satsning på bæredygtig energi har drastisk reduceret landets afhængighed af importeret, fossilt brændsel.

45 procent af Portugals elektricitet kommer nu fra landets egne, bæredygtige energikilder. Det er næsten en tredobling på fem år, og det har drastisk reduceret afhængigheden af importeret, fossilt brændsel. Til sammenligning vil Danmark først nå 40 procent i 2025.

Det skyldes en målrettet satsning på især vind- og vandkraft, men også sol- og bølgeenergi yder et bidrag. Samtidig er elnettet blevet kraftigt renoveret, og allerede til næste år vil Portugal være det første land i verden, der åbner et landsdækkende netværk af ladestationer til elbiler, skriver New York Times.

Det lykkedes den socialistiske premierminister José Sócrates efter et ualmindeligt godt valg for fem år siden at nationalisere elnettet og subsidiere elproduktionen med en støtte, der er baseret på en garanti om en fast elpris over 15 år. Det var nok til at tiltrække private investorer, og subsidierne bliver gradvist aftrappet igen.

Men på trods af subsidierne betaler de portugisiske elforbrugere ikke mere for elektriciteten end gennemsnittet i de øvrige europæiske lande. Elprisen er dog højere end i lande, der i overvældende grad bruger kul, så i Kina og USA.

Det ventes, at 60 procent af al elektricitet vil komme fra en bred vifte af bæredygtige kilder i 2020. Det svarer til 31 procent af landets totale energibehov inklusive transport og opvarmning af huse.

Det forventes også, at Portugal vil begynde at sælge ud af landets CO2-kvoter.

/ Portugal spurter fra Danmark: 60 procent grøn strøm i 2020 (Ing.dk) (15. august 2010)

Ifølge Klima- & Energiminister Lykke Friis er det ikke tidligere set før, at et land i den grad er skiftet til vedvarende energi. Det udtalte hun til DR TV-avisen kl. 18:30 d. 28. september 2010.

"Der er aldrig noget land i verden, der har formået omstille sig til at blive uafhængig af fossile brændsler".

Det er rigtigt nok, men Portugal er længere fremme end Danmark allerede på nuværende tidspunkt.

At Portugal nu vil begynde at sælge ud af sine ubrugte Co2-kvoter vil yderligere oversvømme co2-kvote markedet med endnu billigere Co2-kvoter.

Dermed får virksomhederne endnu mindre incitament til at omstille produktionen til at være mindre energiafhængig.

EU har en stor del af æren for den misere.

EU har nemlig givet læssevis af gratis Co2-kvoter til energitunge virksomheder.

Eksemplet fra Portugal viser, at kapitalismen kan ikke selv omstille samfundet til vedvarende energi. Danmark skulle følge Portugals eksempel.

Dong er jo allerede statsejet.

Man kunne passende nationalisere hele el-nettet til fordel for alle el-forbrugere. Liberaliseringen af el-nettet herhjemme har jo ført til prisstigninger:

/ El-prisen er steget med 42 procent siden el-liberaliseringen i 1999 (Denmarkonline.dk) (17. juni 2010)

Iøvrigt giver Klimakommissionens rapport intet bud på, hvad landbruget skal bruge istedet for de nuværende pesticider baseret på olieprodukter. Det hedder jo også den petrokemiske industri !