You are here

Statskassen mangler bundskattens nedsættelse i 2010: Underskud -11 Mia Kroner i 2010 statsbudgettet

DR P1 Orientering d. 6. december 2010:

Den danske finansminister Claus Hjort Frederiksen er placeret i bunden, viser en rangordning som Financial Times har lavet af finansministres præstationer det sidste år.

Hvis man ser på finansministerens evne til at styre de offentlige budgetter, så er der da også noget, der tyder på at han ligger godt dernede i mellem Italien og Portugal.

Meget peger nemlig på at forbruget i 2010 bliver på 11 milliarder for meget, og det kan give voldsomme nedskæringer i 2011, hvis regeringen vil overholde EUs krav til finanspolitikken.

Regeringens ambition om nulvækst i det offentlige forbrug bliver på ambitionsniveuaet. Ny tal fra Danmarks statistik viser nemlig en overskridelse knap 11 milliarder i 2010 - og det kommer til at koste i 2011, hvis den økonomiske plan for de næste tre år skal overholdes.

Og det skal den, hvis Danmark ellers ønsker at bevare sin økonomiske troværdighed og de krav som EU kommissionen stiller til landet.

På ranglisten over de europæiske finansmininstres performance det sidste år ligger den tyske finansminister Wolfgang Schäuble nummer et - mens det er den irske Brian Lenihan som ligger helt i bund.

Blandt lande som vi sammenligner os med - er det værd at bemærke at Sverige er nummer fire og Finland  nummer fem.

Af Sigrid Wilbeck

Hør indslaget her:

/ Stort budgetskred kan give kartoffelkur (DR Online) (6. december 2010)

DR P1 Orientering d. 7. december 2010:

Der er ingen grund til bekymring for en overskridelse af de offentlige budgetter i 2010 - det mener Venstres finansordfører, Jacob Jensen, som istedet har blikket rettet mod regeringens genopretning i årene 2011 til 2013.

Som man i går kunne høre her i Orientering, så viser tal fra Danmarks Statistik at de offentlige budgetter i 2010 bliver overskredet med knap 11 milliarder kroner. Og det er lige præcis 11 milliarder for meget - for regeringens mål var nulvækst.

Blandt økonomer er det en bekymrende udvikling - ikke mindst i lyset af at Danmark i en henstilling fra EU kommissionen er blevet bedt om at lave en finanspolitisk forbedering på 24 milliarder kroner i perioden 2011 til 2013.

Men med overskridelsen på 11 milliarder kroner i 2010 bliver den forbedring ikke i samme størrelsesorden og det stiller statens økonomi i en dårlige situation end ventet.

Men de 11 milliarder kroner bekymrer ikke de to regeringspartier - og de konservatives finansordfører Mike Legarth afviser at der skulle være problemer med budgetoverskridelser i det offentlige - og derudover ønsker han ikke at udtale sig til Orientering.

Hos Venstre anerkender man dog problemet.

Det er nu ikke fordi regeringen har været god til at spare, at der blev skåret ned på statens gæld i nullerne. Der var nemlig massive budgetoverskridelser i alle år - noget som danske regeringer har været gode til uanset partifarve.

Nedbringelsen af gælden skyldes i stedet at skatteindtægter var større end forventet fordi økonomien buldrede derud af - indtil krisen ramte i 2008.

Af Sigrid Wilbeck

Hør indslaget her:

/ Venstre erkender bøvl med 2010-finanser (DR Online) (7. december 2010)

Fra skattereformen 2009 blev dette virkningen fra & med i år:

Bundskatten nedsættes med 1,5 procentpoint, svarende til en skattenedsættelse på ca. 14 mia. kroner.

/ Skatteaftalen kort fortalt (DR Online) (1. marts 2009)

Bundskatten blev nedsat fra 5,04% i 2009 til 3,67% i 2010.

Samtidigt blev mellemskatten ophævet i 2010. Det betyder yderligere mindre skatteindtægter på Kr. 7 Mia. for dem over en indtægt på Kr. 500.000,- om året.

Det er ikke nødvendigt at skære på velfærden. Det kræver blot at vi tager pengene hvor de er. Hos de rigeste danskere, og de store virksomheder, der er blevet forgyldt under opsvinget.

Skattelettelserne til de rigeste 10% koster 7,3 milliarder kroner om året. Enhedslisten foreslår at de rulles tilbage, og pengene bruges på at forhindre fyringer af pædagoger, lukning af folkeskoler og de andre nedskæringer i kommunerne.

Læs mere på / http://enhedslisten.dk/raadtilvelfaerd i Tag pengene hvor de er pdf filen / Rul skattelettelserne tilbage (Enhedslisten.dk)

Med andre ord.

Hvis skattelettelser ikke var givet her i 2010, så var der et lille overskud på:

10 Mia. kroner

Det presser selvfølgelig både regioner, kommuner & staten når der er mindre skatteindtægter.

Dermed sker der besparelser på velfærden til ugunst for de svage i samfundet.

Så i kan ligeså godt forberede jer på ekstra besparelser i regioner & kommuner i starten af det nye år på stærk opfordring fra den nuværende regering.

Løsningen er enkel.

En ny regering, der vil rulle skattelettelserne tilbage.

For uden skat ingen velfærd !

Sæt kryds på list Ø !