En tredjedel af de sager, hvor kommuner tager kontanthjælpen fra arbejdsløse, sker på et forkert grundlag, viser en undersøgelse fra Ankestyrelsen. KL undskylder sig med 'dårligt papirarbejde', men den går ikke, indskærper beskæftigelsesminister Inger Støjberg.
Hvis arbejdsløse ikke dukker op til jobmøder eller udebliver fra aktiveringstjansen, så har kommunerne ret til at tage kontanthjælpen fra dem. Men i hver tredje sag handler kommunerne forkert, fordi de undlader at informere borgerne på forhånd, viser en ny undersøgelse fra Ankestyrelsen, som også fastslår, at der i hver femte sag er truffet forkerte afgørelser.
I hver femte sag er der ikke truffet afgørelse om de korrekte sanktioner.
52 procent af sagerne ville blive ændret eller hjemvist til fornyet behandling, hvis de var forelagt Ankestyrelsens Beskæftigelsesudvalg som klagesager.
/ Kontanthjælp tages fra arbejdsløse på fejlagtigt grundlag (information.dk)
(13. januar 2011)
Det er uhyggeligt, men ikke overraskende. Men der er 5 års forældelsesfrist på disse sager.
Så klag, hvis du har fået nedsat din kontanthjælp. Der er stor sandsynlighed for, at du får dine penge tilbage igen !
Læs praksisundersøgelsen fra Ankestyrelsen her:
/ Ankestyrelsen - Kommunerne kan forbedre informationen, inden kontanthjælpen nedsættes til borgere, der udebliver fra jobsamtaler (6. januar 2011)
Kommunerne kan forbedre informationen, inden kontanthjælpen nedsættes til borgere, der udebliver fra jobsamtaler
Ny praksisundersøgelse fra Ankestyrelsen viser, at kommunerne i hver tredje afgørelse ikke på forhånd giver korrekt varsel, før de nedsætter kontanthjælpen til borgere, der er udeblevet fra jobtilbud.
Ifølge loven skal en kommune informere og vejlede borgerne om konsekvenser og sanktionsmuligheder, hvis de udebliver uden grund fra jobtilbud og jobsamtaler, inden kommunen kan nedsætte kontanthjælpen.
Ingen vejledning i, hvordan borgeren kan få hjælpen tilbage
Kommunerne har i ca. en tredjedel af sagerne givet utilstrækkelig eller ingen vejledning om konsekvenserne af at udeblive uden rimelig grund fra et tilbud, en jobsamtale, en rådighedssamtale i jobcentret mv. Borgerne er heller ikke blevet vejledt i, hvordan de igen kan blive berettiget til hjælp.
Kommunerne vælger de rigtige sanktionsbestemmelser
Ankestyrelsens praksisundersøgelse viser, at kommunerne i 4 ud af 5 sager har truffet afgørelse om korrekte sanktioner. Men kommunerne har ofte ikke vejledt borgeren korrekt om de mulige konsekvenser, inden de traf afgørelsen.
Kontanthjælp er eneste indkomst
Ankechef Pernille Fejfer pointerer, at kommunernes vejledningspligt er særlig vigtig, når kommunerne nedsætter borgerens kontanthjælp.
"Fradrag i kontanthjælpen har stor betydning for den enkelte borgers og familiens økonomiske situation. Der er tale om afgørende hjælp til personer, som ikke har andre økonomiske midler. Derfor er det problematisk, at kommunerne i hver tredje sag ikke har informeret borgeren tilstrækkeligt om, hvad der kunne ske, hvis de udeblev fra et jobtilbud," siger ankechef Pernille Fejfer.
157 afgørelser er undersøgt
I undersøgelsen indgår 157 afgørelser om sanktioner ved manglende udnyttelse af arbejdsmulighederne mv. fra i alt 16 kommuner.
De 16 deltagende kommuner:
Assens
Fanø
Favrskov
Glostrup
Haderslev
Hvidovre
Hørsholm
Høje-Taastrup
Køge
Nordfyn
Roskilde
Vesthimmerland
Samsø
Solrød
Syddjurs
Thisted
- FlemmingLeer's blog
- Log in to post comments