You are here

Kriminalitet og dårlig økonomi ødelægger den italiensk kulturarv

DR P1 Orientering d. 27. januar 2011:

I Italien overlevede Italiens kulturminister, Sandro Bondi, i denne uge med nød og næppe en mistillidsafstemning i det italienske parlament efter måneder, hvor den iktalienske kulturpolitik og ministeren selv har været voldsom kritik både i Italien, men også i udlandet.

Den direkte anledning var, at et af husene i museumsbyen Pompeji, det såkaldte ”Gladiatorernes Hus" sidste efterår sank i grus efter årtiers manglende vedligeholdelse.

Men sammenstyrtningen er kun et symbol for et generelt kulturelt forfald i Italien.

Det handler ikke kun om romerske efterladenskaber som Colosseum og Kejser Neros Gyldne Hus i Rom, som også har været ramt af sammenstyrtninger, men om et bredt udsnit af den kulturelle arv, som takket være Italiens historie udgør én af verdens største skatkamre.

Det er ikke altid kun mangel på penge, der er anledningen til forfaldet. Der er også den menneskelige faktor. Lysten til at berige sig selv eller sit parti, koste hvad det vil.

I den syditalienske havneby var et nedbrændt privatejet operahus prisen.

Morten Beiter har været i Bari og fortæller her om byens juvel, det store gamle hæderkronede Teatro Petruzzelli, som i 1991 blev brændt ned og først 17 år og utal af retssager senere blev genindviet. En historie om, at forbrydelse ind imellem ser ud til at betale sig. Bare ikke for kulturen.

Indslag af Morten Beiter

/ Kriminalitet og dårlig økonomi ødelægger den italiensk kulturarv (DR Online) (27. januar 2011)

Under dette indslag måtte jeg et par gange lige knibe mig i armen for det er et fantastisk godt indslag. Indslaget går ud over gængs journalistik & er ren fortællekunst, der tryllebinder.

Det lød som om, at det var den store fortælletimes indtog på P1. Men klokken viste, at det "bare" var P1 Orientering.

Prøv at hør det & lyt til om du er enig.