You are here

Gentagelse af GMO-myter gør dem ikke sande

Kronik af Anders Lund, formand for Planteavlsudvalget i Økologisk Landsforening på Ing.dk:

Cheferne for Danmarks største såsædsleverandører DLG og DLF fremfører nu i dagspressen gammelkendte myter om GMO som argumenter for, at EU skal sænke paraderne og omfavne teknologien. Argumenterne er, at GMO-planter giver højere udbytter og derfor kan afhjælpe verdens sultproblemer.

Da GMO for 16 år siden blev lanceret til kommercielt brug, var det ligesom i dag med flittig brug af sult-argumentet. Der er ikke færre sultende i dag, og sandheden er, at de virksomheder, som lever af at udvikle og sælge dyre GMO-sorter, kun udvikler planterne til købestærke, vestlige landbrug, og ikke har nogen kommerciel eller moralsk/etisk interesse i at udvikle planter tilpasset lokale, klimatiske forhold til fattige bønder i sultramte lande.

Erfaringerne viser samtidig, at GMO-afgrøderne for langt de flestes vedkommende ikke giver de lovede højere udbytter. Hvis løsningen på sultproblemet var superhøje udbytter i det vestlige landbrug, så var problemet allerede løst. Der er i dag ca. én milliard underernærede eller sultende mennesker på kloden. Samtidig er der ca. én milliard overvægtige eller fede mennesker. Dertil kan man lægge et gigantisk madspild i den vestlige verden.

Læs hele kronikken her:

/ Gentagelse af GMO-myter gør dem ikke sande - Kronikken (Ingeniøren ing.dk) (20. marts 2011)