You are here

Kommune bryder FNs Handicapkonvention med tvang af eksperimentel medicin

Igår fortalte DR P1 Orientering om kommuner, der ihvertfald et enkelt tilfælde tvinger patienter til at tage eksperimental medicin imod PTSD (Post traumatisk stresstilstand) på Gentofte sygehus:

FNs Handicapkonvention artikel 15 siger:

1. Ingen må underkastes tortur eller grusom, umenneskelig eller nedværdigende behandling eller straf. I særdeleshed må ingen uden sit frit afgivne samtykke underkastes medicinske eller videnskabelige eksperimenter.

2. Deltagerstaterne skal træffe alle effektive lovgivningsmæssige, administrative, retlige eller andre forebyggende foranstaltninger til at sikre, at personer med handi­cap på lige fod med andre ikke underkas­tes tortur eller grusom, umenneskelig eller nedværdigende behandling eller straf.

/ Artikel 15 forbud mod tortur, grusom, umenneskelig eller nedværdigende behandling (Handicapkonvention.dk)

Jeg synes, at RCT skal opfordre kvinden til at anlægge sag imod kommunen, den enkelte sagsbehandler, sagsbehandlerens chef samt borgmesteren for brud på FNs Handicapkonvention artikel 15.

Samt de pågældende læger på Gentofte sygehus.

& Ankestyrelsen inkl. deres chefer.

Fra DR P1 Orientering den 6. marts 2012:

Hvis en læge har ordineret og udskrevet recept på den form for anti-depressiver, som i daglig tale kaldes lykkepiller, kan en kommune kræve, at de også bliver taget, hvis man altså vil gøre sig forhåbninger om at komme til at modtage førtidspension. Det fremgår at to nye afgørelser fra Ankestyrelsen, som nu har fået beskæftigelsesminister Mette Frederiksen (S) til at overveje at lave lovgivningen om.

Og det vil kræve lovændringer, hvis det fremover skal være op til den enkelte borger selv at sige nej tak til anti-dressiv medicin - uden at miste retten til førtidspension. Det vurderer lektor i socialret ved Aalborg Universitet, John Klausen.

Som loven er i dag, er det således ikke op til den enkelte selv at lægge pillerne på hylden, hvis bivirkningerne føles for store. Hvis man ikke vil miste retten til at blive visiteret til førtidspension, skal der en læge ind over den vurdering.

Af Jesper Tynell

Hør indslaget her:

/ Uden anti-depressive piller, ingen førtidspension (DR Online) (6. marts 2012) 

FNs Handicapkonvention er idag gældende ret i Danmark.

Brug FNs Handicapkonvention, Ellen Ryg Olsen.

Husk også Claus Hjort Frederiksen i anmeldelsen.

Husk også at bruge nogle af eller alle disse paragraffer i Straffeloven:

§ 146. Begår nogen, der har domsmyndighed, eller hvem der tilkommer offentlig myndighed til at træffe afgørelse i retsforhold, der vedrører private, uretfærdighed ved sagens afgørelse eller behandling, straffes han med fængsel indtil 6 år.
Stk. 2. Begås handlingen med forsæt til velfærdsfortabelse for nogen, er straffen fængsel indtil 16 år.

§ 148. Når nogen, hvem domsmyndighed eller anden offentlig myndighed til at træffe afgørelse i retsforhold tilkommer, eller hvem det påhviler at virke for håndhævelse af statens straffemyndighed, forsætlig eller ved grov uagtsomhed undlader at iagttage den lovbestemte fremgangsmåde med hensyn til sagens eller enkelte retshandlingers behandling eller med hensyn til anholdelse, fængsling, ransagning, beslaglæggelse eller lignende forholdsregler, straffes han med bøde eller fængsel indtil 4 måneder.

§ 150. Når nogen, som virker i offentlig tjeneste eller hverv, misbruger sin stilling til at tvinge nogen til at gøre, tåle eller undlade noget, straffes han med fængsel indtil 3 år.

§ 151. Den, som tilskynder eller medvirker til, at nogen, der er underordnet vedkommende i offentlig tjeneste eller hverv, forbryder sig i denne tjeneste, straffes, uden hensyn til om den underordnede kan straffes eller på grund af vildfarelse eller af andre grunde er straffri, efter den for den pågældende forbrydelse gældende bestemmelse.

§ 155. Misbruger nogen, som virker i offentlig tjeneste eller hverv, sin stilling til at krænke privates eller det offentliges ret, straffes han med bøde eller fængsel indtil 4 måneder. Sker det for at skaffe sig eller andre uberettiget fordel, kan fængsel indtil 2 år anvendes.

§ 156. Når nogen, som virker i offentlig tjeneste eller hverv, nægter eller undlader at opfylde pligt, som tjenesten eller hvervet medfører, eller at efterkomme lovlig tjenstlig befaling, straffes han med bøde eller fængsel indtil 4 måneder. Uden for foranstående bestemmelse falder hverv, hvis udførelse hviler på offentlige valg.

§ 157. Når nogen, som virker i offentlig tjeneste eller hverv, gør sig skyldig i grov eller oftere gentagen forsømmelse eller skødesløshed i tjenestens eller hvervets udførelse eller i overholdelsen af de pligter, som tjenesten eller hvervet medfører, straffes den pågældende med bøde eller fængsel indtil 4 måneder. Uden for foranstående bestemmelse falder hverv, hvis udførelse hviler på offentlige valg.