Dansk lovgivning gør det svært for privatpersoner at opstille solceller, og det nye, brede energiforlig ændrer intet på det problem. Danmarks klima har ellers stort potentiale inden for solenergi, siger dr.scient. i fysik Kristian Pagh Nielsen fra Danmarks Meteorologiske Institut.
(...)
Ifølge aftalen vil regeringen sætte 100 millioner kroner, over fire år, af til forskning i teknik inden for blandt andet solenergi. Men som loven er skruet sammen, kan en husstand kun benytte sig af solenergi, hvis solcellen er placeret på den selv samme ejendom, den leverer energi til.
(...)
Danskernes interesse i solceller er steget efter indførelsen af den såkaldte nettomålerordning. Den fungerer således, at hvis man har en solcelle på sit private tag, får man lov til at låne elnettet hos sin eludbyder til at oplagre overskudsstrøm, i tilfælde af at man ikke bruger al den strøm, der produceres. Desværre kræver ordningen, at solcelleanlægget ikke har en effekt på over seks kW, og det forhindrer de boliger, der kræver flere kW, i udelukkende at benytte solenergi.
I Tyskland kommer gennemsnitligt 3,5 procent af elforbruget fra solenergi, ifølge DR. I Danmark ligger tallet på 3 promille.
/ Energiaftale overser solenergiens potentiale (Information.dk) (13. april 2012)
Nettomålerordningen betyder også, at den strøm der leveres fra den enkelte til el-nettet bliver modregnet en til en. Dermed betaler man for sit eget forbrug & måleren kan løbe baglæns. (/ Nettomålerordningen (Wikipedia.org)]
Ikke erhvervsmæssigt byggeri som skoler & daginstitutioner kan idag opsætte 6 Kw per 100 m2 bebygget areal. Her tæller etagebyggeri med for hver etage & ikke kun grundetagen.
Læs mere her:
(/ Vedvarende energianlæg, elafgift, maksimale størrelse af el-produktionsanlæg, jordvarmeanlæg, afskrivning (Skat.dk), (21. februar 2012)]
Boligforeninger kan heller ikke opsætte solceller idag som lovgivningen er skruet sammen & levere strøm til beboerne ifølge artiklen. Det kræver at den enkelte forbruger afskriver sig retten til at frit at vælge en anden el-leverandør. Samt at el bliver afregnet internt i boligforeningen.
Samtidigt kan man idag heller ikke som privat opstille solcelleanlæg andre steder end på matriklen. Dermed kan modellen fra vindmøller ikke bruges som motor for videreudvikling af solcelleenergi som supplement til vindmøller. Man kan f.eks. ikke opstille solcelleanlæg i tilknytning til landsbyer med den dertil positiv indvirkning på fællesskabet & påvirkning af indstillingen til vedvarende energi.
Så det er bare om at komme igang med tillempe lovgivningen, så det bliver muligt for private at hjælpe til med at udvikle solcelle anlæg.
Plus det kan skabe arbejdspladser for de små & mellemstore håndværkervirksomheder rundt omkring i oplandet.
Så det er bare om at komme igang.
Solen skinner.
Et 6 kW anlæg fylder et sted imellem 40 m2 & 44 m2 med den nuværende teknologi:
/ Ofte stillede spørgsmål i forbindelse med investering (Solarpanels.dk)
- FlemmingLeer's blog
- Log in to post comments
Kommentarer
Boligforeningers fællesarealer tæller med i beregningen
Boligforeningers fællesarealer (opgange m.v) anses som ikke-erhvervsmæssigt benyttet bebyggelse for beregning af 6 kW solcelleanlæg i nettomålerordningen.
(/ Vedvarende energianlæg, elafgift, maksimale størrelse af el-produktionsanlæg, jordvarmeanlæg, afskrivning (Skat.dk), (21. februar 2012)]
Det samme må gælde for en privatbolig i 2 etager med kælder... logisk set.