You are here

Førende forskere beviser sammenhæng mellem aspertam i light sodavand og kræft

Morando Soffritti er læge og ph.d. og leder af det uafhængige italienske forskningsinstitut Ramazzini Institute, der forsker i kræft.

Ramazzini Institute blev grundlagt i 1971 og har siden lavet banebrydende forskning i kemikalier. Blandt andet var forskere fra instituttet de første til at påvise, at MTBE (Methyl Tertiær Buthyl Ether) i benzin er kræftfremkaldende – forskning, som har medvirket til, at MTBE blev forbudt i store dele af USA og i EU.

Han forklarer resultaterne af sine undersøgelser overfor Videnskab.dk:

»Vi har lavet tre studier på i alt 4.000 rotter og mus, som vi gav forskellige doser af aspartam fra fosterstadiet og frem til en naturlig død. I alle undersøgelser kunne vi konkludere, at aspartam gav hyppigere forekomster af en række former for kræft, selv i doser, der er tæt på - eller tilmed mindre end - den tilladte dosis for mennesker, dvs. 40 mg per kilo kropsvægt,« siger han.

Undersøgelserne, hvoraf den seneste blev publiceret i september 2010 i tidsskriftet American Journal of Industrial Medicine, viste desuden, at risikoen for kræft blev øget, hvis forsøgsdyrene allerede fra fosterstadiet blev udsat for aspartam.

Læs mere her:

/ Forskere uenige i myndighedernes vurdering af aspartam (Videnskab.dk) (18. juni 2012)

I gennemsnit drikker i 72 liter sodavand om året.

Fundet her:

/ Er sødemidlet aspartam i light-sodavand skadeligt? (Videnskab.dk) (18. juni 2012)

Jeg drikker nok i omegnen af 4-5 liter sodavand om året.

Det kan også ses på min minimale tandlægeregning :).

Det er jo rent dobbelt op.

Til gengæld driker jeg nok min andel af kaffe :/

Fedt valg.

Enten at vælge light produkter med aspertam eller at blive overvægtig. Ihvertfald hvis du drikker 72 liter sodavand med sukker om året...

Omregnet til kilo er det for en international cola producent med et sukkerindhold på 10,5 procent:

7,5 Kg. sukker

om året...

Tak for sukker.

Arlas Cultura produkter har iøvrigt et sukkerindhold på 8,5 procent.

/ Fede Arla: Der er op til 8% sukker i visse yoghurt produkter ! (Denmarkonline.dk) (13. februar 2009)

& jeg kan se, at Arla har været så væmmelig at lave en Cultura med aspertam.