You are here

Morten Bødskov sender ikke ny offentlighedslov i høring

Justitsministeriet bekræfter her til eftermiddag, at forslaget til ny offentlighedslov ikke vil blive sendt i høring, når forslaget om få uger bliver fremlagt. Pia Adelsteen, DF: »Det forarger mig totalt.« Mogens Blicher Bjerregård kalder det uhørt og dybt kritisabelt.

Justitsministeriet bekræfter her til eftermiddag over for journalisten.dk, at det nye forslag til offentlighedslov ikke vil blive sendt i høring, når det om kort tid fremlægges for Folketinget.

»Det er rigtigt,« siger justitsministeriets kommunikationschef, Emil Melchior.

Det er rigtigt?

»Ja.«

(...)

»Det er jeg fuldstændigt uforstående over for. Vi har en regering, der siger, at de vil føre god regeringsskik og sende forslag ud i høring i god tid. Nu vil de fremsætte lovforslag uden overhovedet at sende det i høring. Det forstår jeg overhovedet ikke,« siger Per Clausen fra Enhedslisten til journalisten.dk.

/ Ny offentlighedslov bliver ikke sendt i høring (Journalisten.dk) (31. januar 2013)

Ja, igår hvor det var pop-nyheder som eks-politihunden Thor & en abe cykelrytter, der var de nemme nyheder blev dette forbigået af de landsdækkende tv-kanaler.

Der er jo ikke tid til lige at sætte sig ind i betænkningen fra Offentlighedskommissionen samt lovforslag fra 2009. Det kræver for det første tid, som ingen tilsyneladende har idag. Dertil evnen til fordybelse som kun nogle lidt ældre journalister besidder (Jesper Tynell & Skipper er nogle af dem).

Derfor tror jeg ikke, at denne nyhed som tegner et billede af et lukket land til de dokumenter, der som udgangspunkt er offentlige. Det er nemlig vores skattekroner, der bliver brugt til at producere forskellige sagsakter samt ikke mindst betale embedsmænds M/K løn.

Aflysningen af høringen af det nye lovforslag betyder også, at Folketinget ikke får væsentlige input i behandlingen af lovforslaget. Oplysninger som kunne afsløre rækkevidden af det indgåede forlig imellem regeringen (SF, Socialdemokraterne & De radikale) samt Venstre & Det konservative Folkeparti. Det kan føre til uventede konsekvenser af lovforslaget, som Folketinget ikke bliver opmærksom på inden vedtagelsen. Det kan med andre ord føre til lovsjusk.

Når forslaget formodentligt bliver vedtaget i en lovgivningsmæssigt skamplet vil det væsentligt forringe journalister & borgeres adgang til sagsakter i statslige styrelser, regioner & kommuner, der kan være med til at afsløre embedssvigt, decideret magtmisbrug & politikeres manglende handling på dette.

Forslaget til ny offentligehedslov er til skade for demokratiet.

Skam dig, Morten Bødskov !

Læs mere om aftalen på Justitsministeriets hjemmeside:
/ Ny offentlighedslov: Bredt flertal udbygger åbenhed i den offentlige forvaltning (Jm.dk) (3. oktober 2012)

Se også:
/ Pernillie Skipper om forslag til ny offentlighedslov (Denmarkonline.dk) (22. januar 2013)