You are here

Frivillig Charter: 2400 arbejder gratis i Aarhus ældrepleje

Halvdelen af landets kommuner organiserer i dag deres egne frivillige på ældreområdet. En af dem er Aarhus, der har ti ansatte, som udelukkende arbejder med at organisere de frivillige på ældreområdet.

Antallet af frivillige, der arbejder i den aarhusianske ældrepleje, er eksploderet de seneste år. I dag er der 2400 frivillige på ældreområdet i Aarhus. Og kommunen satser på, at tallet skal stige endnu mere. 

For to år siden var der 1700 frivillige.

Brugen af de frivillige er sat i system i Aarhus. Der er ansat ti frivillighedskoordinatorer, som udelukkende arbejder med at organisere frivillige på ældreområdet.

Læs resten her:
Kommuner satser på frivillige (Arbejderen.dk)

Frivillig Charter 2013 fjerner den tidligere begrænsning for brug af frivillige. Hvor den tidligere Frivillig Charter fastslog, at frivillige ikke kunne overtage kerneydelser i kommunerne. Det kan de nu med den ny frivillig charter.

De tilsluttede organisationer som Danske Handicaporganisationer (DH) & SIND fungerer dermed som gummistempel, der åbner digerne for brug af frivillige ind til handicapområdet & socialpsykiatrien. Ikke som et supplement, men som en erstatning.

Kommuneaftalen for 2013, der fjerner Kr. 2,6 Mia. fra serviceområdet (hjemmehjælp, handicap & socialpsykiatrien) til anlægsområdet inden for samme overordnede budgetramme er ved at blive indarbejdet i kommunernes budgetter imens dette skrives. Kommunernes budgetter skal være vedtaget senest den 15. oktober.

Her i Vejle har vi allerede sidste år set, hvad forvaltningen er villig til at komme med af forslag. Konkret foreslog forvaltningen sidste år, at der på 2 socialpsykiatriske væresteder Parkhuset i Give & Dalhuset i Egtved skulle frivillige ind som en del af normeringen. Problemet er bare, at det er istrid med sikkerhedsnormeringen. En sikkerhedsnormering, hvor der altid skal være 2 ansatte tilstede. Det blev tilmed understreget, at hvis den frivillige ikke dukkede op ville det betyde lukning den pågældende dag.

Forslaget blev heldigvis skudt ned af bl.a. høringssvar fra de ansatte i MED-udvalg & SIND Vejle.

Se pressemeddelelse fra SIND Vejle her:
/ SIND Vejle: Nej til at lade frivillige indgå som en del af normeringen på væresteder (SINDvejle.dk) (2. juli 2012)

Mit bud er, at der vil komme lignende forslag ikke kun inden for socialpsykiatrien, men også inden for alle andre områder som led i besparelser.

Men en dement på et plejehjem eller en beboere på et bosted har brug for professionel uddannet personale, der som led i en samlet & systematisk koordinering kan forbedre livskvaliteten for den enkelte. Ikke 20 vilkårlige frivillige, der erstatter faguddannet personale & sandsynligvis ikke har nogen faguddannelse inden for området.

Digerne er med Frivilligcharter 2013 åbnet for brug af frivillige i kommunerne, som en erstatning for fyret fastansat personale.

Det kan vi ikke byde hverken de frivillige eller de berørte beboere på plejehjem, bosteder & væresteder.

At DH & SIND vil stå som medunderskrivere for en proces, der undergraver velfærdsydelserne for deres egne medlemmer er udtryk for en kæmpe fejlopfattelse af mulighederne for påvirkning af lokalpolitikkerne i en demokratisk udveksling.

De eneste, der står med ansvaret for økonomien er byrådsmedlemmerne. Det ansvar står de ikke med over for borgerne i kommmunen. Men over for budgetloven & Margrethe Vestager, der holder kommunerne i stramme økonomiske tøjler.

Overholdes den overordnede budgetramme for samtlige kommune ikke er der økonomisk straf til samtlige kommuner i form af mindre bloktilskud i størrelsesordnen kr. 3 Mia.

I den forbindelse tæller flotte demokratiske målsætninger om samarbejde & udvikling af velfærden i Frivillig Charter 2013 ikke en pind.

Samtidigt æder kommunen de frivillige, hvor det i sidste ende bliver kommuerne med ansatte "frivillige koordinatorer" står for fordelingen af den "frivillige" arbejdskraft. Her bliver de frivillige foreninger helt omgået & sat ud af spil.

Jeg har allerede et eksempel, hvor kommunen går på rovdrift blandt foreningers frivillige for at bruge dem på et værested til madlavning. Istedet for at bruge tid i den frivillige forening med demokratisk medindflydelse bliver vedkommende frivillig arbejdskraft under ledelse af kommunen.

Det kan de frivillige foreninger ikke sætte nogen stopper for. Hvad den frivillige bruger sin egen fritid på har den frivillige forening ikke nogen indflydelse på.

At LO er med viser med al tydelighed, at de opfører sig som en høne uden hoved uden klar målsætning om at bevare arbejdspladser. Jeg havde såmænd ikke forventet andet fra den kant. Nu sidder de lokale LO afdelinger med problemet, når de frivillige stormer ind & tager tidligere fastansattes arbejdsopgaver - "for ellers ville det jo ikke blive lavet".

Hvem kan have noget imod det argument ?

Det er op ad bakke fra nu af i kampen om at sikre velfærden. Samarbejde hjælper ikke. Det gør kun konflikten.

For det eneste der tæller nu er regnearket, som ikke må gå i minus. Alt andet er spin.

FlemmingLeer
Denmarkonline.dk