You are here

Tarmbakterier undersøges for effekten på sclerosepatienter efter sammenhæng med diabetes

Scleroseforeningen.dk skrev den 20. februar 2014:

Er vores tarmindhold en af de brikker, der mangler for at forstå det store sclerosepuslespil? Det har en gruppe danske forskere bestemt sig for at kigge nærmere på. Nydiagnosticerede patienter søges til forsøget.

Der er mere end 100 billioner bakterier i vores tyktarm. I alt godt og vel halvandet kilo. Faktisk har vi ti gange så mange bakterieceller i kroppen som antal af menneskeceller.

Til sammen har bakterierne mere end fem millioner gener. Tarmen er altså et helt selvstændigt komplekst sammensat organ, og flere og flere undersøgelser viser, at sammensætningen af vores tarmflora har stor betydning for vores sundhed og sygdomsudvikling. 

Man har set, at tarmindholdet er vigtigt for eksempelvis udviklingen af fedme, diabetes, åreforkalkning og visse typer af kræft, og der er flere og flere beviser på, at tarmfloraen kommunikerer med vores nervesystem, og dermed kan påvirke vores hjerne.

Derfor har en gruppe danske forskere nu sat sig for at undersøge, om der er en sammenhæng mellem sclerose og sammensætningen af tarmbakterier.

”Vi har både gode og dårlige bakterier i vores tarme, og hvis der er en ubalance mellem dem, så kan det være, at det er med til at fejlprogrammere vores immunsystem,” siger Annette Oturai, overlæge og forskningslektor fra Dansk Multipel Sclerose Center på Rigshospitalet.

Hun og hendes kollega scleroseprofessor Per Soelberg Sørensen arbejder sammen med professor Oluf Borbye Pedersen og forskningslektor Henrik Vestergaard fra Novo Nordisk Foundation Center for Metabolic Research (NNF CBMR) på Københavns Universitet om projektet.

Kinesisk databehandling

Oluf Borbye Pedersen og hans forskningsgrupper har allerede påvist sammenhæng mellem type 2 diabetes og tarmbakteriegener ved at lave en kortlægning af alle gener i tarmen.

Igennem et stort samarbejde med det kinesiske Beijing Genomics Institute (BGI) har det været muligt at kortlægge de mange bakteriegener, der findes i menneskets tyktarm.

Af Loise Wendt Jensen

Læs hele artiklen her:

/ Har tarmbakterier betydning for sclerose? (Scleroseforeningen.dk) (20. februar 2014)

Det er ikke ensbetydende med at visse yoghurt eller andre lignende produkter i detailhandlen har nogen videnskabelig dokumenteret effekt på tarmfloraen.

Men der findes jo produkter på apoteket i håndkøb, der sælges til behandling af diarré.

Cola kan også gøre det samme. Jeg kender ihvertfald til en læge, der brugte cola istedet for. Vi var nemlig løbet tør for diarré piller, da jeg var udsendt som sygepasser i Namibia.

Men en varieret kost, hvor du selv laver maden fra bunden af er også grundlaget for at have energi & overskud.

Spred Glæde...trods alt :)

FlemmingLeer
Denmarkonline.dk