DR P1 Orientering d. 24. januar 2008:
En tyrkisk dreng på fjorten år har fået afslag på at bo med sin far her i Danmark, fordi myndighederne ikke mener han kan integreres her. Han går ellers i den lokale skole, i Tønder, og klarer sig fint, dyrker fritidsinteresser med danske kammerater, hans far er dansk statsborger, velintegreret og i hjemmet tales der udelukkende dansk.
Han har fået afslag på familiesammenføring af først Udlændingeservice og derefter Integrationsministeriet, der ikke mener, han kan få en vellykket integration i Danmark.
Men senest i morgen skal han være ude af landet, selvom ingen i Tyrkiet kan tage sig af ham.
Drengens mor vil ikke have ham hos sig. Derfor kan han ikke sendes tilbage til Tyrkiet, sådan som myndighederne skriver i deres afslag. Og det skal han ikke, siger faderen, Nevzat Barut.
Familien har fået stor opbakning på Tønder-egnen, hvor den bor. Der har været underskriftindsamling for at få myndighedernes afgørelse omstødt, og mange har stillet sig frem med positive ord om familiens integration.
Faderen er ledende embedsdyrlæge, og står for fødevarekontrollen på et af områdets store slagterier. Og drengen Ahmet har i snart et år gået i skole og klarer sig helt på linje med sine danske klassekammerater.
Afslaget bunder i en stramningen af lovgivningen om familiesammenføringer af børn. En lovstramning, som partiet Venstre vedtog for fire år siden. Men denne sag gør ondt, også på en Venstrepolitiker, Folketingsmedlem Preben Rudiengaard, der selv er fra området.
Preben Rudiengaard mener ikke loven skal laves om. Det er nødvendigt, siger han, med en stram udlændingelovgivning, og han støtter også fuldt ud både udlændingeservice og integrationsministeren.
Men han kunne altså ønske sig en humanitær undtagelse, for en dreng, han synes er kommet i klemme.
Socialdemokraternes integrationsordfører Henrik Dam Kristensen mener, at det er lovgivningen og især administrationen af den, den er gal med.
I sommer blev administrationen af loven ellers justeret, netop for at sikre at det kun var de børn, loven var tiltænkt, der blev ramt af den.
Efter ændringen af praksis i sommer er i hvert fald otte sager blevet afgjort i Integrationsministeriet, sager hvor der i første omgang, efter den gamle praksis, var blevet givet afslag i udlændingeservice.
I tre tilfælde er afslaget blevet omgjort, mens fem har fået afslag igen, herunder altså også Ahmet Barut. Seks af sagerne er offentliggjort i anonymiseret form. Interview med Juraprofessor Jens Vedsted Hansen fra Århus Universitet.
En række tidligere indslag om børnefamiliesammenføringer, kan findes på Orienterings hjemmeside, hvor de er samlet i et særligt tema. Se temaet her: Det store familiesammenføringslotteri
af Astrid Fischer og Eva Suszkiewicz
Hør mere på:
14-årig tyrkisk dreng udvist (DR Online)
Se også:
Udvist tyrkisk dreng får lov til at blive
Sidst revideret
26. januar 2008
Nyheder:
- FlemmingLeer's blog
- Log in to post comments