You are here

Advokatrådet advarer mod mere hemmeligt politi

Advokatrådet advarer mod regeringens planer om at lægge mere af politiets efterforskning ind under Politiets Efterretningstjeneste (PET). I regeringens handlingsplan for terrorbekæmpelse lægges op til med en administrativ beslutning at overføre hovedparten af Rigspolitiets Nationale Efterforskningsstøttecenter (NEC) til PET.

I et brev til Justitsministeren og Folketingets Retsudvalg skriver Advokatrådet, at kriminalitet som udgangspunkt skal bekæmpes af det almindelige politi, der er underlagt reglerne i retsplejeloven. Rådet advarer mod i stigende grad at lade PET selv foretage politihandlinger og sagsbehandling, fordi det vil medføre lukkethed og manglende mulighed for at varetage en sigtet persons forsvar samt den nødvendige kontrol fra domstolenes side.

- Forslaget er et skridt på vejen mod mere hemmelig politi i Danmark. Det vil svække forsvarernes indsigt i sagerne og domstolenes kontrol, og dermed forringe retssikkerheden for borgerne, siger Advokatrådets formand Sys Rovsing Koch.

- I de senere år har vi oplevet, at politikerne er villige til at slække på både forsvareres og domstoles indsigt i og kontrol med sagerne. Det startede med den såkaldte ”rockerpakke” i 2003, og allerede dengang advarede vi imod, at det kunne blive en glidebane. Den bane bevæger vi os videre ud af med regeringens handlingsplan mod terror, tilføjer hun.

Både Advokatrådet og Advokatrådets Retsudvalg har foretaget en grundig gennemgang af regeringens handlingsplan, og også på en række andre områder har Advokatrådet betænkeligheder ved de fremlagte forslag. Derfor har rådet valgt at skrive til Justitsministeriet, selv om den samlede handlingsplan ikke er sendt i høring hos relevante organisationer. Regeringen har bebudet de første lovforslag i foråret 2006.

- Generelt forringer handlingsplanen kontrollen med politiet på en række områder. Vi forstår nødvendigheden af at bekæmpe terror, men det skal ske med respekt for både den enkeltes og samfundets retssikkerhed. Politiets nye muligheder for overvågning og hemmelig efterforskning kan jo benyttes på alle borgere, ikke kun på terrorister, siger Sys Rovsing Koch.

Pressemeddelelse - Advokatrådet advarer mod mere hemmeligt politi

Læs brevet til Justitsministeren (pdf fil)