Borgerlisten i Odense skriver på deres hjemmeside:
Om Borgerlisten I Odense, Liste N
BORGERLISTEN i Odense blev stiftet i juli 1993 af en gruppe initiativtagere med forskellig landspolitisk holdning
De enedes om - uanset deres politiske ståsted – at kommunalpolitik ikke har meget med landspolitik at gøre. Og de ønskede, at borgerne får mere medindflydelse – også mellem valgene.
Borgerlister findes overalt i Danmark.
Ved kommunevalget 2001 opstillede i alt 213 borgerlister fordelt på 157 kommuner.
Der blev valgt 446 byrådsmedlemmer fra borgerlisterne.
BORGERLISTEN i Odense har opstillet til kommunevalgene siden 1993 og opnåede ved ét af valgene 2511 stemmer - meget tæt på ét mandat til byrådet.
BORGERLISTEN har op til det kommende byrådsvalg styrket sin indsats betydeligt og har derfor en meget klar forventning om at opnå mandat til byrådet.
Vi tror på, at Borgerlisten ved byrådsvalget til november kan opnå mandat til Odense Byråd.
BORGERLISTEN ER GENERELT KRITISK OVER FOR DE BESTÅENDE FORHOLD I Odense Byråd.
Byrådets lukkethed og politikerne sammenspisthed skal afløses af åbenhed og løbende dialog med borgerne.
Borgernes indflydelse skal ikke begrænses til valgdagen, men den skal være en løbende proces – også mellem valgene.
Borgmesterens person tillægges for stor betydning.
Det handler ikke om, hvorvidt det bliver Boye eller Boye, der bliver borgmester, for det kunne blive en helt tredje. Men medierne har en tendens til at gøre kommunevalget til et ”præsidentvalg” for at forsøge at styre valget.
Det handler imidlertid om et byrådsvalg, hvor borgerne skal vælge deres tillidsrepræsentanter til byrådet.
Vi har ikke borgmestervalg, da det er det nye byråds opgave efter valget at konstituere sig og vælge en borgmester, som skal være mødeleder og daglig medadministrator af kommunen sammen med stadsdirektøren og rådmændene.
Byrådets opgave er blandt andet at føre kontrol med fuldtidspolitikernes virke.
BORGERLISTEN mener, at kontrollen bør ske i åbenhed i byrådssalen ved at stille forespørgsler til rådmændene og borgmesteren om de politiske sager, så de ikke afgøres bag lukkede døre uden for offentligheden.
BORGERLISTEN vil stille forslag i byrådet om, at den kommunale styrelseslov ændres, så det bliver muligt i valgperioden at afsætte en borgmester/rådmand og vælge en ny. Vedtages et sådant forslag, skal Folketinget vedtage en lovændring.
Som det er nu, er borgmester og rådmænd valgt for en fireårig periode og kan ikke afsættes, medmindre de gør sig uværdige til at bestride et borgerligt ombud.
Borgerlisten mener, det er usundt, at man ikke kan afsætte en borgmester eller rådmand, da Folketinget kan afsætte en regering og ministre ved et mistillidsvotum.
BORGERLISTEN ønsker mulighed for parlamentarisk kontrol, fordi borgmester og rådmænd er valgt for en fireårig periode uden at kunne afsættes i valgperioden.
De gamle partier er trætte.
Den politiske træthed klæber sig til de gamle partier, som ikke viser fornyelse og kun tænker på borgmester- og rådmandsposter.
Men kommunen er andet og mere end borgmester og rådmænd. Derfor er der også brug for nye tværpolitiske kræfter i Odense Byråd, som ikke tænker på partipolitik, men på kommunens borgere og den service, disse skal have.
Sund fornuft og ansvarlig økonomi.
BORGERLISTEN mener, at en sund økonomi er grundlaget for vækst og velfærd.
Derfor ser vi med bekymring på, hvordan de politiske partier i Odense Byråd systematisk har gældsat borgerne. De sidste byrådsperioder viser med al tydelighed, at der er behov for nye kræfter, der viser økonomisk ansvarlighed.
Dyre projekter er der nok af. Sund fornuft og ansvarlig økonomi er der for lidt af.
I Odense Kommune mangler der større ansvarlighed for den måde, man bruger borgernes penge på. Tænk blot på den meget omtalte Fratrædelsessag og den måde, man solgte Elsam-aktierne på til underkurs. Tidligere urealistiske planer om Thomas B. Thriges Gade, fantasifosteret H.C. Andersen Parken, som kostede odenseanske skatteydere store summer, Odense Banegård Center, der står som et monument over politisk dårskab.Og sidst men ikke mindst kæmpeskandalen om HCA-fonden.
Der er behov for politisk nytænkning, og vi må sikre politisk ansvarlighed, så skatterne ikke på et senere tidspunkt sættes op. På det område har de politiske partier ikke vist sig leveringsdygtige. BOGERLISTEN vil ikke være med til at pantsætte de kommende generationer.
Som politikerne forvalter kommunens økonomi med blandt andet dyre kulturprojekter, kan kommunens økonomi meget hurtigt blive meget anstrengt. Om føje år kan det måske blive nødvendigt at påbegynde en meget dyr kloakrenovation. Og så vil det være rart at have en god økonomi.
Det er let nok for levebrødspolitikere at samle sig i en lille rådmandsklub, som er ligeglade med byrådet og fører en lukket politik, der fører til projekter, som ikke kommer den bredere del af borgerne til gode, blandt andet i kommunens yderområder
Det er som om, alt i kommunen drejer sig om centrum; helst ved Flakhaven eller rådhuset.
Borgerlisten ønsker nye boller på suppen og større politisk ansvarlighed.
Borgerlisten vil i byrådet stille forslag om ændring af den politiske styreform, så der ikke længere skal være 4 fuldtidslønnede rådmænd. Det er unødvendigt med rådmænd, for der er i forvejen ansat en direktør (embedsmand) til at lede hver forvaltningsafdeling, og det giver rodede ledelsesforhold og ledelsesansvar, når de politiske rådmænd skal deltage i den daglige ledelse.
Får vi fjernet rådmændene, som kan afløses af udvalgsformænd som i de fleste andre kommuner, åbnes vejen til mere demokrati i Odense Byråd.
Som det foregår nu i Odense Byråd, er der flere forskellige partier, men forskelligheden er ikke til at få øje på: kun når der er byrådsvalg.
De politiske partier i Odense Byråd stiller kun meget få forslag til byrådsbeslutning i byrådssalen.
Og der stilles kun meget få spørgsmål til rådmændenes politiske embedsførelser.
Forklaringen er enkelt: Rådmændene repræsenterer som hovedregel de største politiske partier. Og på den måde opstår et borgmester- og rådmandsvælde, hvor de væsentligste forhandlinger foregår bag lukkede døre og ikke i åbenhed i byrådssalen. Tænk blot på det seneste budgetforlig og kulturaftalen.
Ny stil
BORGERLISTEN vil stille forslag i byrådet. Og vi vil løbende føre politisk kontrol med borgmesterens og rådmændenes virke ved spørgsmål i byrådssalen, så borgerne får mulighed for at følge med i, hvilken politik der føres.
For BORGERLISTEN er det meget nødvendigt at skabe åbenhed om byrådsarbejdet. Vi er modstandere af den lukkede forligspolitik, som er fremherskende i Odense Byråd, og som er en alvorlig plet på det lokale demokrati.
Endnu mere nærdemokrati
BORGERLISTEN vil arbejde for oprettelse af lokalråd og beboergrupper, så borgerne får indflydelse på egne forhold.
Enkeltsager, lokalt såvel som hele – eller dele der af – byområder, skal kunne lægges ud til vejledende folkeafstemning, såfremt 25 % af de stemmeberettigede borgere i det pågældende lokalområde skriftligt anmoder herom. Ligeledes kan en tredjedel af byrådets medlemmer begære en sådan afstemning.
Træffetid
BORGERLISTEN foreslår, at der indføres fast træffetid – f.eks. en fast ugedag hver måned – for borgmesteren og udvalgsformændene (rådmændene), så borgerne ikke nødvendigvis først skal rette henvendelse gennem administrationen for at få kontakt med de politisk ansvarlige.
Budget/borgermøde
De økonomiske og servicemæssige konsekvenser af de politiske beslutninger skal synliggøres ved, at der afholdes mindst et borgermøde vedrørende budgettet. Mødet/møderne afholdes mellem 1. og 2. behandling.
Åbne udvalgsmøder
Eftersom byrådsmøderne mest har karakter af skueretter, hvor beslutninger i forvejen er truffet bag lukkede døre på udvalgsmøder, foreslår BORGERLISTEN, at der fra 1. januar 2006 indføres åbne udvalgsmøder, så BORGERNE og PRESSEN får mulighed for at følge med i den politiske beslutningsproces. Når der på udvalgsmøder behandles person sager, ophører møderne med at være åbne.Borgernes forespørgsler i byrådet
På byrådsmøderne kan borgerne få skriftlige spørgsmål besvaret mundtligt. BORGERLISTEN foreslår endvidere, at spørgeren – efter besvarelsen i byrådssalen – skal have mulighed for supplerende at stille mundtlige spørgsmål, som skal tage udgangspunkt i besvarelsen.
En af kanidaterne tæller blandt andet: Alfred Hansen, fhv. MF for Retsforbundet og nuværende medlem af Fyns Amtsråd.
Borgerlisten I Odense, Liste N stiller op til Odense Byråd og Region Syddanmark.
Der er blandt andet video med spidskandidaten Peter Zoffmann på deres hjemmeside. Genialt.
- FlemmingLeer's blog
- Log in to post comments