You are here

Britisk Formandsskab i EU: Sikkerhed må indtage førsteprioritet over menneskerettigheder

Dette fortalte Charles Clarke d. 13. juli 2005 til medlemmer af Europaparlamentet (MEP).

Englands indenrigsminister Charles Clarke fortalte MEPs d. 13. juli, at i kampen imod terrorisme i Europa må sikkerhed indtage første prioritet - dette på trods af bekymringer fra mange MEPs at borgernes menneskerettigheder kunne blive undermineret af EUs tiltag. Tiltag er rettet imod at forhindre terrorist angreb, som den der ramte London torsdag d. 7. juli 2005.

I en præsentationstale til kommiteen for Borgernes Rettigheder, Retlige og Indre Anliggender fremlagde Clarke det britiske formandsskabs program.
Det program benytter Clarke til at haste foreløbige udkast til EU lovgivning igennem. Tiltag der skal tillade datalogning fra telefonopkald og emails for at bekæmpe terrorisme. En plan, som Europaparlamentet forkastede i juni og sendte forslaget tilbage til parlamentets kommitee for yderligere debat.

Hvordan kan den rette balance imellem sikkerhed og frihed findes?
"Pointen som jeg vil fremføre er at menneskerettighed til at bevæge sig i togene/underground i London på en torsdag morgen uden at blive sprængt i stykker også er en vigtig rettighed", udtalte Mr. Clarke. Han tilføjede at udfordringen for et mere sikkert Europa kræver "et passende modsvar". "Ingen af vores forslag er nye. De var ikke nye efter Madrid angrebene (11. marts 2004, flj), men de indeholder stadig tiltag vi er nødt til at indføre".

Det oprindelige forslag til at lagre data from telefon opkald, sms beskeder og emails i maksimalt tre år blev fremsat af England, Irland, Frankrig og Sverige. De gemte informationer skulle kun indeholde detaljer om dato, tid og sted for kommunikationen, men ikke indholdet af samtalen.

For at give et eksempel på, hvor vigtig efterretningsvæsener og brug af ny teknologi er nævnte Clarke at de mange CCTV kameraer i den offentlige transport i London helt sikkert vil hjælpe efterforskere til at identificere terroristerne.

"Den støtte, som vi har modtaget fra internationale, og især europæiske, efterretningsvæsener og politi har været første klasses.", fortalte Charles Clarke kommiteen. "Den udgjorde en væsentlig forskel".

Mindre retorik og mere praktiske tiltag
Parlamentets rapportør (formand på rapport) om datalogning, Alexander ALVARO (ALDE, DE), som i juni bad om støtte til at forkaste forslaget for at lagre data fra telefonopkald og emails fortalte Charles Clarke idag:

"Du har vores støtte, men du får ikke den ikke uforbeholdent. Jeg finder det meget irriterende på hvilken måde retorikken, som folk bruger til at forklare hvordan terrorisme skal bekæmpes (...) De taler for at efterretnings enheder er det bedste våben, men de mislykkedes i New York, Madrid og London".

Mange medlemmer af Europaparlamentet insisterede på at medlemsstater skal dokumentere behovet for forslagene om datalogning.

Kathalijne Maria BUITENWEG (Greens/EFA, NL) udtalte

"Privatliv er ikke noget helligt, men det er op til os at bevise at et tiltag er nødvendigt".

Giusto CATANIA (GUE/NGL, IT) sagde at de tragiske begivenheder i London

"viser at vores strategi ikke virker. (...) Vi er nødt til at trække tropper hjem fra Irak. Dette er det første skridt, som skal tages". Charles Clarke gik imod dette; "Det er forkert at lave en forbindelse til begivenheder i Irak med terrorist angrebene. Vi er nødt til at bryde forbindelsen til Irak, som årsagen til at dette motiverede terroristerne til at angribe London. Trods alt, 11. september fandt sted før konflikten i Irak begyndte."

Da Mario BORGHEZIO (IND/DEM, IT) argumenterede, at vi har med "islamisk terorisme" at gøre, fortalte den Britiske indenrigsminister, at

"det som også gjorde det største indtryk i London var den faste erklæring fra alle trosretninger - katolikker, jøder, muslimer - at respektere demokratiet og andre trosretninger. Politiet er med det islamiske trossamfund og imod radikalisering".

Parlamentet ønsker at bruge den fælles beslutnings procedure for at indføre anti terror lovgivning.
Charles Clarke blev til sidst spurgt om parlamentets stærke ønske om demokratisk kontrol med EUs handlinger. Til det udtalte han :

"Vi mener at topprioriteten er at fokusere på substansen. Vi vil bruge hvilken som helst søjle (lovgivnings procedure) som giver mulighed for at håndtere krigen imod terrorisme og organiseret krimininalitet". <= (Hvor pokker kom den sidste del lige pludselig fra ?)

13. juli 2005 Udvalget om Borgernes Rettigheder og Retlige og Indre Anliggender
Formand: Jean-Marie CAVADA (ALDE, FR)

Oversat fra
Security must take priority over rights, UK Home Secretary tells MEPs (europarl.eu.int) (07-09-2005)
af Flemming Leer Jakobsen, Denmark Online d. 27. september 2005
Må bruges i al den omfang, som det er muligt med kildeangivelse til denmarkonline.dk

Skriv under imod datalogning (Tiltag taget af edri.org Europæisk Digital rights.)