You are here

Danmark bør gå imod EU og EF-domstolens angreb på retsundtagelsen

pressemeddelelse fra Folkebevægelsen mod EU d. 17. oktober 2005

Det er ikke nok, at Justitsministeriet erkender problemet. Regeringen og Folketinget må skride til aktivt forsvar for undtagelsen og retssikkerheden, udtaler Ditte Staun fra Folkebevægelsen mod EU

Trods den dansk retsundtagelse kan EU påtvinge Danmark strafferetslige sanktioner på en lang række områder som det indre marked, landbrug, miljø og ligestilling. Det er konsekvensen af en dom, som EF-Domstolen afsagde i september. Det fremgår af et notat fra Justitsministeriet.

- EF-domstolens dom om, at miljøbeskyttelse skal overføres fra det mellemstatslige samarbejde på retsområdet til det overstatslige i søjle 1 er udtryk for en i princippet grænseløs og i hvert tilfælde uklar udvidelse af EU's kompetence, konstaterede Ole Krarup fra Folkebevægelsen mod EU allerede for en måned siden. Han er professor dr.jur. ved Københavns Universitet og medlem af EU-parlamentets retspolitiske udvalg (Udvalget for Borgernes Friheder og rettigheder ).

- Dommen er mindst på kant med Grundlovens § 20 om suverænitetsovergivelse og den er klart i modstrid med den danske retlige undtagelse. Oveni indfører EF-domstolens aktivisme dele af den EU-forfatning ad bagvejen, som den danske befolkning skulle have taget stilling til og som franskmændene og hollænderne har sagt nej til, lyder Ole Krarups vurdering i en pressemeddelse umiddelbart efter dommen i september.

- Selvom det har taget sin tid, så er det godt, at Justitsministeriets jurister nu også erkender problemet i forhold til retsundtagelsen, og at socialdemokraten Sven Auken og radikale Lone Dybkjær nu taler for at rulle udviklingen tilbage i et forsøge på at redde borgernes retssikkerhed, konstaterer talsperson for Folkebevægelsen mod EU Ditte Staun efter, at Folketingets Europaudvalg er blevet orienteret om Justitsministeriets notat.

- Udviklingen tilsidesætter ikke alene respektløst det danske folks beslutning om undtagelserne overfor unionssamarbejdet. Den betyder også, at man gennemfører ad bagvejen, hvad flere befolkninger har afvist ved folkeafstemninger om EU-grundloven. Det er på høje tid, at regeringen og Folketinget sætter hælene i og skrider til handling imod udviklingen, lyder opfordringen fra Folkebevægelsen mod EU.

Set her: Danmark bør gå imod EU og EF-domstolens angreb på retsundtagelsen (folkebevaegelsen.dk)