You are here

Danmark som GMO-fri zone

Risikoen ved genteknologien overstiger klart nytteværdien, og indtil den dag hvor området er langt mere kortlagt og gennemprøvet, bør Danmark og EU bør være GMO-fri zone. (GMO = Genmodificerede organismer).

Kristendemokraterne siger derfor nej til gensplejsede organismer i det fri og i fødevarer ud fra et forsigtighedsprincip. Formålet med forsigtighedsprincippet er at sikre menneskers sundhed og miljøet i de tilfælde, hvor der er tvivl om det videnskabelige grundlag. Der er så mange uafklarede forhold og risici forbundet med gensplejsning, at tvivlen skal komme naturen og forbrugerne til gode.

Der er risiko for
- bioinvasion, altså risikoen for, at den gensplejsede plante kan blive forholdsmæssig for stærk i det økosystem, hvor den udsættes - eller spreder sig til. Den vil invadere og ødelægge balancen i naturen.

- genspredning, hvor fremmede gener i gensplejsede afgrøder kan spredes til beslægtede afgrøder på nabomarker eller til vilde planter. Spredning af gener og GMO'er i naturen er en uigenkaldelig proces. En biologisk forurening kan ikke - i modsætning til en kemisk forurening - begrænses eller ryddes op.

- at skade den menneskelige sundhed.

GMO udråbes af nogle til at være ulandenes svar mod sultproblemer. Kristendemokraterne mener, at GMO er helt unødvendige for at løse ulandenes problemer.

I stedet for at påføre ulandene en risiko for ødelæggelse af deres økosystemer, skulle man sætte ind med gældseftergivelse, fjernelse af toldmure og effektiv udviklingsbistand. Hvis der er reel international villighed til at løse ulandenes problemer, vil disse tiltag være langt mere effektive end GMO.

Resolution om GMO blev vedtaget af Kristendemokraternes Hovedbestyrelse på deres møde den 16. september 2005.

Af Kristendemokraternes Hovedbestyrelse 20. september 2005

se også dette indlæg om en introduktions video til gensplejsning Selve videoen er på engelsk.

Nyheder: