You are here

Danmark til højbords gennem euro-land

Erik holm - Cand.polit. ph.d. skriver idag i en kronik i Berlingske Tidende:

Store dele af de traditionelle nej-sigere må kunne bringes til forstå, at det er i dansk interesse at være med ved bordet, selv om det i snæver økonomisk forstand ikke har nogen betydning. At Danmark tilmed kan komme ind i samtalen ved højbords, er måske ikke umuligt.

(...)

Euroen er udslettelse af valutakurspolitik inden for euro-land. Men kronen flyder med euroen forhold til omverdenen, til USA og Kina. Det er en helt anden og meget væsentlig diskussion, som vi imidlertid ikke kan tage del i, da vi ikke er med i euro-land.

Danmark til højbords gennem euro-land (berlingske.dk)

Det er direkte forkert at påstå, at Danmark ved at indføre Euroen kan få indflydelse Euroens kurs. Euroens kurs bliver bestemt af den uafhængige Europæiske Centralbank (ECB), som består af de ligeledes uafhængige centralbankchefer fra de enkelte deltagende EU-lande. (Se også Wikipedia.org om Pengepolitik)

Nationalbankchefen bliver udpeget af den ansvarlige minister for området (Iøjeblikket er det økonomi- og erhvervsminister Bendt Bendtsen), men "Nationalbanken har en lang tradition for uafhængighed af det politiske system. Den nuværende nationalbanklov er fra 1936." (Kilde: Nationalbankens Lovgrundlag)

 Endvidere skriver Nationalbanken følgende om valuta- og pengepolitikken:

"Nationalbanken har ansvaret for pengepolitikken i Danmark.

Nationalbanken har ansvaret for den del af den økonomiske politik, der kaldes pengepolitik. Danmark fører fastkurspolitik over for euroen. Det betyder, at penge- og valutapolitikken er indrettet efter at holde en stabil kronekurs over for euro.

Der er normalt betydelige samfundsmæssige tab forbundet med høj inflation. Hovedformålet med pengepolitikken i euroområdet er at fastholde stabile priser, dvs. undgå inflation. Ved at holde kronens kurs stabil over for euro skabes også en ramme for lav inflation i Danmark.

Nationalbanken kan holde kronekursen stabil over for euro ved at købe og sælge valuta eller ændre sine renter. Når Nationalbanken sælger valuta eller forhøjer renten i forhold til Den Europæiske Centralbanks rente, vil kronen have en tendens til at blive styrket. Når Nationalbanken køber valuta eller nedsætter renten i forhold til ECBs rente, vil kronen have en tendens til at blive svækket.

Nationalbankens renter fastsættes af Nationalbankens direktion. Direktionen mødes hver dag og kan med kort varsel ændre renterne, hvis fastkurspolitikken kræver det." (Kilde: Penge- og valutapolitik (Nationalbanken.dk))

Om Euro-forbeholdet

Ifølge Edinburgh-afgørelsen deltager Danmark ikke i ØMU’ens tredje fase, der indebærer indførelse af euroen. Danmark har derfor bevaret sine beføjelser med hensyn til pengepolitik, herunder den danske nationalbanks beføjelser i pengepolitiske anliggender. (Kilde: Folketingets EU-oplysning om Euro-forbeholdet | Tema side om Euro på Folketingets EU-oplysning)

Denne fejlagtige opfattelse, at Danmarks ministre i EUs ministerråd får større indflydelse ved at sidde med ved bordet via en indførelse af Euroen som valuta i Danmark skulle hermed være ryddet af bordet. Det får de ikke. Nøjagtig ligesom danske politikere i realiteten ikke har indflydelse på kronens valutakurs. Den ret har danske politikere allerede i 1936 jvf. ovenstående fra Nationalbanken afskrevet sig fuldt og helt. Det er nok også i lyset af dette politikerne er så ivrige og villige til at ville opgive den danske krone som valuta.

Men det mener jeg ikke, at vi skal indføre i Danmark af følgende årsager:

  • Vi har via den førte økonomiske finanspolitik i Danmark pt. en bedre og stærkere økonomi end de fleste lande i EU. Blandt andet har vi pt. en lav arbejdsløshed.
  • Vi skal ikke opgive kronen til fordel for Euroen, da vi i realiteten ikke får større indflydelse ved at indføre Euroen i Danmark
  • Det er kun Nationalbankchefen for Danmarks Nationalbank, som vil få en plads ved bordet og dermed indflydelse på på Euroen. Regering og Folketing får ikke yderligere indflydelse på Euroen ved at indføre den i Danmark. At en dansker får sæde ved Euroens rundbord er ikke ensbetydende med større dansk indflydelse på Euroen.
  • Kronen skal bestå i Danmark, selvom den ikke direkte er nævnt i Grundloven som national møntfod. (Grundlovens § 26: Kongen har ret til at lade slå mønt i henhold til loven. )
  • Ja-sidens propaganda profetier fra Euro-afstemningen i 2000 om nedgang i velfærden og andre ulykker er ikke sket. (Folkebevægelsen mod EU om "Katastrofen udeblev" fra 10. marts 2006 (folkebevaegelsen.dk))
  • En beregning fra retsundtagelse.dk viser at det vil koste 9,58 Mia. kroner for den private sektor at indføre Euroen i Danmark. Beregningen tager udgangspunkt i en opgørelse, som Hollands Nationalbank har lavet over omkostninger ved indførelse af Euroen i Holland fra maj 1999 (retsundtagelse.dk).
  • Andre EU-lande skal ikke af bagvejen have indflydelse på dansk skattepolitik og dermed udformningen og indhold af velfærdsstaten i Danmark. Det er et rent dansk internt anliggende, hvordan skattepolitikken og omfordelingen skal udformes. Læs mere på j.dk af Drude Dahlerup: At turde stå på egne ben (4. juli 2000)

Sidst revideret
25. maj 2008 - kl. 16:45