You are here

Den manglende oplysning

DR P1 Orientering d. 6. august 2008:

Det er ikke kun danskere, der rejser til et andet EU-land, som kan få familiesammenføring uden om de hjemlige udlændingeregler. Nogle danske statsborgere vil kunne få det helt uden at forlade Danmark.

At det er muligt for danske statsborgere at undgå de stramme regler om familiesammenføring ved at rejse til et andet EU-land og arbejde et par uger, ved de fleste efter den politiske debat, der har været hen over sommeren. Det er nok mindre kendt, at nogle danskere helt uden at forlade Danmark også vil kunne få familiesammenføring under EUs regler. Det gælder, hvis man er sælger af grænseoverskridende tjenesteydelser, fremgår det af Integrationsministeriets hjemmeside.

Og apropos borgeroplysning, så har medlemsstaterne faktisk forpligtet sig til at informere om det opholdsdirektiv fra 2004, der giver EU-landenes borgere en række rettigheder som unionsborgere, for eksempel en vidtgående ret til familiesammenføring, når de bor og arbejder i et andet EU-land.

Det fremgår af direktivets artikel 34, hvor der står, at medlemsstaterne skal informere om unionsborgernes og deres familiemedlemmers rettigheder og pligter under direktivet især ved hjælp af informationskampagner gennem nationale og lokale medier og andre kommunikationsmidler.

Orientering har spurgt i både Økonomi- og Erhvervsministeriet, Integrationsministeriet, Udlændingeservice og Udenrigsministeriet, men der er ingen, der kender til nogen dansk kampagne af den art.

Folketingets EU-oplysning, der også har undersøgt sagen for os, har ikke kunnet finde så meget som en informationspjece, der vedrører det direktiv hverken hos sig selv eller hos Det Kongelige Bibliotek, hvor den slags trykt materiale skulle være afleveret under reglerne om pligtaflevering.

Af Astrid Fischer

Hør mere på:
Den manglende oplysning (DR Online)

Hmm. Direktiv brud !

Skeletterne vælter jo ud af skabet !