Temaudsendelse fra DR om:
Pesticider, tungmetaller, flammehæmmere, phtalater... Kemikalierne findes overalt i de ting, vi omgiver os med - og i de findes i vores blod. Samtidig falder mænds sædkvalitet, og vi ser flere tilfælde af testikelkræft, af brystkræft og allergi. Der alvorlige tegn på, at kemien spiller en hovedrolle.Politikerne i EU er netop blevet enige om et kompromis til en ny kemikalielov, kaldet REACH. Den er det største lovkompleks i unionens historie. 30.000 forskellige kemikalier skal underkastes den nye lov, som kommer til at sætte grænser for produktion og anvendelse - og vil betyde at de mest giftige stoffer bliver erstattet med ufarlige alternativer.
Kemien i forbrugerprodukter gør vores tilværelse lettere, men vi ved meget lidt om, hvordan stofferne virker på os mennesker. Historien rummer flere eksempler på, at mennesker og dyr har været ufrivillige "forsøgskaniner" for kemiindustrien. Man har markedsført kemikalier uden kende konsekvenserne for mennesker og miljø, og først grebet ind, når det var gået galt. Det er feks. tilfældet med et stof som DDT. Det har været ude af produktion i det meste af verden i årtier, men man finder fortsat spor af det i navlestrengsblod. Det er den slags fejltagelser, EU søger at dæmme op for ved at indføre strammere regler på området.
I P1 temaet "Den usynlige Trussel" ser vi nærmere på kemikalierne og EU's nye kemikalielov. Er de en trussel mod vores fertilitet og sundhed - eller skal vi hellere se på kemikalier som et gode, der skaber velfærd og fremskridt? Og vil EU's nye kemikalielov virke? Vil den løse problemet og få kemikalierne ud af vores blod?
I programmet medvirker eksperter fra Rigshospitalet, professorer i kemi, miljøbiologer, repræsentanter for Forbrugerrådet, Miljøstyrelsen, sæbe- og parfumefabrikanternes brancheorganisation, Dansk Industri og EU-Parlamentet.
af Søren Carlsen
Hør mere her:
P1 Temaer › Den usynlige trussel (2. december 2006)
- FlemmingLeer's blog
- Log in to post comments