You are here

Det Økologiske Råd: En fremtid for verdens klima / REACH

Af Søren Dyck-Madsen, Det Økologiske Råd og Mette Nedergaard, WWF Verdensnaturfonden

En fremtid for verdens klima

Efter intensive forhandlinger ved klimatopmøde i Montreal er det lykkedes miljøministre fra hele verden at blive enige om at fortsætte det internationale klimasamarbejde. Det er det vigtigste resultat fra Montreal: At de lande, der som EU, Rusland, Canada og Japan allerede har forpligtet sig til at reducere CO2 udslippet, er enige om at fortsætte Kyoto-sporet.

Den afsluttende enighed omfattede en vedtagelse af en proces for, hvordan nye og skærpede mål for de rige lande skal udformes, når Kyoto-protokollens første fase udløber i 2012. Desværre er der ikke en slutdato på forhandlingerne, men en mere blød formulering om, at forhandlingerne skal levere et resultat tidsnok til at sikre, at den næste forpligtelsesperioden følger umiddelbart efter den første.

Beslutningen om nye forpligtelser efter 2012 var nok til at få u-landene til at gå med til at overveje deres fremtidige deltagelse. Der indledes nu en proces, hvor disse lande selv vil komme med konkrete forslag til, hvordan de kan bidrage. Frivilligt, i første omgang, men dog er det en ny linie. U-landene er i modsætning til USA helt på det rene med, at en omlægning til vedvarende energi og mere energieffektivisering er en fordel for økonomien på langt sigt.

Der opstod også en uventet tilslutning til processen for fortsat at arbejde under Klimakonventionen, som ikke er juridisk bindene for landene, men som dog omtaler, at alle lande skal stabilisere de globale udslip af drivhusgasser. Denne vedtagelse havde Bush-administrationen ellers adskillige gange lovet at blokere totalt, men det afholdt altså ikke resten af verden fra at gå videre. Undervejs udvandrede Bush’s forhandlere fra vigtige forhandlinger og nægtede i perioder at mødes med EU’s forhandlere.

Men modsat blev der lagt et massivt pres på Bush’s forhandlere fra den del af USA, der gerne vil opfylde Kyoto-protokollen. Presset fra verdens lande og resten af USA endte med, at Bush’s forhandlere kun fik udvandet den endelige tekst en smule, og at de slutteligt endte med at undlade at blokere for en vedtagelse.

Bemærkelsesværdig er det, at de tidligere endeløse debatter om, hvorvidt klimaproblemet er reelt eller ej, var fuldstændigt fraværende i Montreal. Alle parter - også Bush, anerkender nu, at problemet med den globale opvarmning er reelt, menneskeskabt, skræmmende og meget synligt mange steder i verden.

Det stærke signal fra Montreal får stor betydning på mange niveauer også i Danmark. Regeringen kan nu ikke længere undskylde den meget kortsigtede indsats med usikkerhed omkring fremtiden. Samtidig har erhvervslivet fået mere sikkerhed for at langsigtede investeringer ikke mister værdi efter 2010.

Artikel: En fremtid for verdens klima (ecocouncil.dk)

Se også nyhedssøgning på: GMO, allergi og kemikalier fra nyhedsmedier