You are here

Atomkraft

Vindkraften overhaler alt

I EU udbygges der nu mere med vindkraft end med nogen anden kilde til elproduktion. Også i USA og Kina eksploderer udviklingen. Danmark er næsten nummer sjok i Europa.

Helt friske tal fra EWEA viser, at 43 pct. af den ny elproduktionskapacitet, der blev etableret i EU sidste år, var vindmøller. Hermed overhaledes udbygningen med naturgasfyrede værker, der stod for 35 pct. af den ny kapacitet, mens nye olie- og kulbaserede anlæg bidrog med så lidt som 13 og fire pct. Ny vandkraft sikrede beskedne to pct. af EU's ny elkapacitet, atomkraften nul pct.

Tyske miner fyldt med utætte containere med højradioaktivt affald

Højradioaktivt atomaffald fra hele Tyskland er i årevis blevet deponeret i usikre saltminer uden tilladelse. Grundvandet er i fare for radioaktiv forurening.

Den tyske statsinstitution Helmholtz Zentrum i München har gennem tyve år hemmeligt og ulovligt deponeret højradioaktivt affald fra hele Tyskland i usikre saltminer tæt på grundvandsressourcer.

Deponeringen er sket flere steder, men i størst omfang i atomlageret i Asse.

Stort fald i modstand imod Atomkraft i Danmark

Danskerne er fortsat ikke begejstrerede for atomkraft, men modstanden bliver mindre, viser en undersøgelse fra TNS Gallup. Debat om energiformen på vej i Venstre.

I dag mener 61 procent af danskerne, at kernekraften skal nedprioriteres som energiform. Det er et fald i forhold til 2007, hvor procenten var 67 og udtryk for en markant bevægelse i forhold til 1986, hvor 80 procent sagde nej tak til a-kraft.

Tysk strid om atomkraft

DR P1 Orientering d. 6. august 2008:

Tyskland vil afvikle de østeruopæiske atomkraftværker, men de tyske politikere skændes internt om hvorvidt de tyske atomkraftværker skal have lov til at fortsætte driften.

Den statsejede tyske koncern EWN i Greifswald er ekspert i afvikling af atomkraftværker og en af konsulenterne ved afviklingerne i både Litauen og Slovakiet. Tyskerne mener nemlig, at de østeruopæiske atomkraftværker skal afvikles, men skændes samtidig så de brager om hvorvidt de tyske atomkraftværker skal have lov til at fortsætte driften. Og det selvom det tyske parlament Forbundsdagen og regeringen af konservative og socialdemokrater har besluttet at afvikle atomkraften.

Lige nu er de tyske politikere ved at rive hovederne af hinanden og det er ikke bare et slagsmål mellem partierne, men også inde i partierne. Mest tydeligt er det hos socialdemokraterne i disse dage.

Storbritanien og italien er to andre EU-lande, der har varslet mere atomkraft i stedet for afvikling inden for den seneste tid.

Sider

Subscribe to RSS - Atomkraft