You are here

Klimatopmøde Montreal 2005

Tema P1 Orientering: Klimatopmøde i Montreal

Med nye videnskabelige beviser på, at opvarmningen af Jorden tårner sig op, åbnede FN's 11. klimatopmøde mandag den 28. november 2005 i Montreal i Canada.

Fra starten tegnede sig et billede af hårde forhandlinger. Tyskland lagde op til nye skrappe CO2-reduktioner. Alle forventede en hård linje fra USA om ikke at ville binde sig til konkrete mål for at få CO2-udslippet ned. Og i flere EU-lande gærede en modstand, der truede med at underminere EU's rolle som lokomotiv i kampen mod den accelererende globale hedetur. Og som om det ikke var nok, var de canadiske værter plaget af regeringskrise.

Klimakonference Montreal: Kyoto-aftalen skal forlænges

DR2 Deadline: lørdag den 10. december

Kyoto-aftalen skal forlænges.

De 157 nationer bag Kyoto-aftalen er på FN-topmødet i Montreal blevet enige om at forhandle om en afløser for aftalen, når den udløber i 2012.Landene er dog ikke blevet enige om, hvordan udslippene af drivhusgasser skal begrænses i fremtiden, og de også kun foreløbig er blevet enige om at starte nye forhandlingsrunder om en aftale, som skal gælde fra 2013.
Generalsekrætær Kim Carstensen fra Verdensnaturfonden vurderer konsekvenserne af aftalen.

Bang Bang Orangutang

Succesfuldt klimatopmøde

DR P1 Orientering søndag d. 11. december 2005:

Efter gentagne op- og nedture i Montreal lykkedes det til allersidst et opnå et gennembrud i planerne om at bekæmpe den globale opvarmning. Det store lettelsens suk blev afløst af noget nær eufori, da de sidste brikker endelig faldt på plads.

Orientering Søndag handler denne gang om FNs netop overståede klimakonference i Canada. På konferencens sidste dag enedes de lande, som har underskrevet Kyoto-protokollen fra 1997 om at udvide traktaten om udledning af drivhusgasser til efter år 2012 - Kyoto-aftalens slutdato.

Derudover enedes en bredere gruppe af lande - herunder også USA - om at starte en 'ikke-bindende dialog' om det langsigtede arbejde med at nedbringe drivhusgasserne. Nu kan man altså gå i gang med at præcisere de nye mål til efter 2012 hvor første fase af Kyoto-aftalen udløber. Den forpligter industrilandene til at bringe deres samlede udslip ned til 5 procent under niveauet i 1999.

Klimaforandringerne er ikke længere fjern fremtid

DR P1 Orientering:

Af Karen Hjulmand
Klimaændringer sker lige nu i de arktiske områder, havisen smelter, gletschere trækker sig tilbage, isbjørnen er truet, havets surhedsgrad ændres, det påvirker planktonvæksten og dermed hele fødekæden i det hav, som de arktiske folk for en stor del har som livsgrundlag. 

Hør mere på DR Online:
Klimaforandringerne er ikke længere fjern fremtid

 

(7. december 2005)

Sider

Subscribe to RSS - Klimatopmøde Montreal 2005