You are here

Familiesammenføring og EU-forbehold til debat

DR P1 Orientering d. 16. juli 2008:

Når socialdemokraterne i sin tid tilsluttede sig udlændingereglerne var hovedformålet at undgå tvangsægteskaber. Orientering har kigget på, hvordan udlændingereglerne har ramt bredt samt de seneste dages debat om de EU-regler.

Orientering ser nærmere på sagen om Udlændingeservices manglende vejledning om de EU-regler, der giver mulighed til danskere for at tage en ægtefælle med hjem - uden om kravet i 24 års-reglen mv.

Den nuværende udlændingelov om tilknytningskrav, 24 års-regel, forsørgerpligt osv. har ramt meget bredere end kun tvangsægteskaberne. Line Fabricius har talt med Bolette Korum fra foreningen Ægteskab Uden Grænser om, hvordan loven har virket.

Sagen om Udlændingeservice har affødt en debat om betydningen af det danske EU-forbehold på det retlige område. Dansk Folkepartis udlændingeordfører, Morten Messerschmidt, sagde i aftes i Deadline på DR2, at han mener, det er på tide at se på det danske EU-forbehold på retsområdet. Berlingske Tidende havde omtalen af det i mandags d. 14. juli: Dansk Folkeparti truer regeringen

Orientering har talt med professor i forvaltningsret Claus Haagen Jensen fra Aalborg Universitet om udsigterne for et sådan nyt retsforbehold.

Af Anne Haubek og Line Fabricius

Hør mere på:
Familiesammenføring og EU-forbehold til debat (DR Online)

Lad mig spare dig lidt lytning og fortælle dig, at svaret er helt klart Nej fra Claus Haagen Jensen på spørgsmålet om udvidelse af retsforbeholdet til også at gælde arbejdskraftens frie bevægelighed.

Se iøvrigt også: Forbehold for unionsborgerskabet underløbet af EF-domstolen

Sidst revideret
17. juli 2008 - kl. 22:55