You are here

Lars Løkke er den reelle ansvarlige for overenskomstnedbruddene

Den langvarige strejke har ikke gjort sygeplejerskerne og DSR-formand Connie Kruckow møre. Heller ikke pædagogerne i BUPL har mistet kampgejsten.

Til gengæld er danskerne ved at have fået nok.

Når regeringstoppen tøver med indgrebet, skyldes det imidlertid, at ganske mange vælgere fortsat udtrykker sympati overfor strejkerne, og derfor venter man på, at befolkningens støtte til et indgreb vokser.

Thomas Larsen: Kruckow og BUPL på pinebænken (Berlingske.dk)

Samtidigt var der igår aftes i TV-avisen kl. 21.00 2 sygeplejersker fra Horsens, der direkte appellerede om et regeringsindgreb. Motivationen til det var nok snarere udsigten til ikke at kunne afholde de bestilte ferier end hensynet til de mange aflyste patientundersøgelser og operationer. Strejkende kan nemlig ikke afholde deres planlagte ferier under en strejke, men skal vedblive med at strejke.

Så dilemmaet for sygeplejersker og pædagoger bliver om de sætter kampen for ligeløn højere end deres højt elskede charterferie. Det vil tiden vise.

At regeringen benytter meningsmålinger som grundlag for et evt. indgreb demonstrerer manglende lederskab af frygt for vælgernes dom. Der er ikke i mine øjne det der ligner så meget som et figenblad, som regeringen kan benytte for at gribe ind i strejken. På sygehusområdet er der ikke noget, som direkte kan retfærdiggøre et indgreb. Folks liv er ikke i fare.

Heller ikke på pædagogområdet er der med lockouten den 17. juni 2008 udsigt til at væsentlige samfundsinteresser kan komme i fare. At børnenes forældre bliver belemret med deres afkom og måske i bedste fald kan knytte et endnu stærkere bånd til børnene er da et gode og ikke en ulempe.

Sundhedsområdets konflikt

Regeringen med bilags-Lars i spidsen fører i disse dage forhandlinger med både regioner og kommuner om næste års budgetter. Regionerne kan med strukturreformen ikke opkræve skatter. Tværtimod hører regionerne under personalestyrelsen i finansministeriet med Lars Løkke Rasmussen som den reelle øverste chef for regionerne. Formanden for regionerne Bent Hansen (A) har tilsyneladende i forhandlingerne med bilags-Lars ikke bedt om større økonomiske rammer til, at kunne give sygeplejerskerne en højere løn. Han beviser hermed en uvilje til, at medvirke til at stoppe konflikten på sygehusområdet. Han - om nogen - havde i forhandlingerne med finansministeren chancen for at lægge kimen til at stoppe den igangværende konfilkt. Når sundhedskartellet i 2011 igen skal forhandle løn, så må de insistere på at forbigå mellemhandleren for regionerne og gå direkte til finansministeren. Det er der den reelle magt til at udvide regionernes budget ligger og ikke i regionerne.

Pædagogområdets konflikt

Sideløbende med forhandlingerne med regionerne forhandler finansministeren også med kommunernes landsforening (KL) med bl.a. venstremanden Erik Fabrin i spidsen, hvor kommunernes udgifter er under stærk administration via skattestoppet og andre økonmiske tiltag. Tiltag, som samlet set vil barbere kommunernes økonomi i det kommunale valgår 2009 med adskillige millioner kroner for hver enkelt kommune. Finansministeren er også her den øverste stopklods for, om de kommunale budgetter kan øges. Dette ønsker han ikke og det sætter også en effektiv stopper for pædagogernes ønske om mere i løn.

Både pædagoger og sundhedskartellet bør rette fokus imod den reelle bagmand for overenskomstforhandlingernes sammenbrud. Nemlig hos finansminister Lars Løkke Rasmussen og ikke hos de respektive kommuner og regioner.