You are here

Lovændring skal sikre dansk konfliktret

Den såkaldte Laval-kommission anbefaler, at udstationeringsloven får en ekstra paragraf, der i et snuptag sikrer, at østarbejdere også fremover ansættes på overenskomstmæssige vilkår og gør det lovligt for fagbevægelsen at konflikte, hvis de ikke gør. LO’s næstformand og forbundsformænd i LO er lettede over, at angrebet på den danske model og konfliktret nu tilsyneladende er afværget.

Jurist og arbejdsmarkedsforsker Klaus Pedersen fra Københavns Universitet stiller sig dog skeptisk over for, om Laval-kommissionens forslag er et tryllemiddel, der bortvisker alle EU-farer for den danske aftalemodel.

»Jeg er i tvivl om, hvorvidt den her model er skudsikker og opfylder EF-domstolens og EU-kommissionens krav om klarhed,« siger Klaus Pedersen og vurderer, at de danske forslag næppe helt møder de krav, som EF-domstolen lægger ind i både Laval-dommen og Rüffert-dommen.

»Det helt centrale i det danske forslag og i Laval-dommen er, at man som udenlandsk virksomhed på forhånd er klar over, hvilke løn- og arbejdsvilkår man bliver mødt med, når man ope­rerer i Danmark. Spørgsmålet er, om klarheden skal være tilgængelig, inden tjenesteyderen kommer til Danmark, eller det som i forslaget er nok at skabe klarheden, når han først er ankommet,« siger Klaus Pedersen.

Arbejdsmarkedsforskeren vurderer, at Laval-forslaget er et udtryk for, hvor langt arbejdsmarkedets parter har kunnet komme i denne omgang. Fremtiden for den danske model kan fortsat rumme yderligere udfordringer i en EU-sammenhæng, pointerer han.

»Der udestår stadig en opgave, der handler om, hvad der skal pilles ud af de nuværende danske overenskomster for, at vi opfylder udstationeringsdirektivet. Dele af overenskomsterne skal ikke længere gælde for udenlandske arbejdstagere, og dermed bliver der i et eller andet omfang tale om A- og B-overenskomster, og det er man ikke særlig oplysende om i forslaget,« siger Klaus Pedersen, der også tvivler på, at det er tilstrækkelig klarhed over for udenlandske arbejdsgivere, at det er Arbejdsretten, som efterfølgende vurderer, hvilke vilkår i overenskomsterne der er tilstrækkeligt klare at konflikte på.

Lovændring skal sikre dansk konfliktret (UgebrevetA4.dk)

Spørgsmålet er så om EF-domstolen juridisk kan "se" konfliktretten via denne finurlige tilføjelse til udstationeringsloven. Konfliktretten bliver jo ikke decideret indføjet i lovgivningen, men den er mere en forudsætning for Laval-kommissionens forslag og den danske arbejdsmarkedsmodel.

En særegen model, hvor aftaleparterne har aftalt konfliktretten imellem sig for mange år siden. Den er med andre ord snarere en vane end en lov. Og jeg tvivler stærkt på at EF-domstolen vil tage hensyn til nationale "vaner" på arbejdsmarkedet. Dem kan dommerne i EF-domstolen nemlig ikke se. Hvis du kan følge mig i det ?

Med andre ord. EF-domstolen bestemmer suverænt også på området for arbejds- og konfliktret.