DR P1 Orientering d. 31. marts 2008:
50 procent af den amerikanske majsproduktion vil blive omdannet til bioethanol ved udgangen af 2008, viser en prognose fra den almennyttige organisation Food First. Det har dramatiske konsekvenser - blandt andet for fødevarepriserne.
Mere end halvdelen af den amerikanske majsproduktion vil ryge i bioethanol-anlæg i slutningen af 2008, viser en prognose fra organisationen First Food.
Det har dramatisk betydning for fødevarepriserne. Men fødevareproblemerne stopper ikke her.
Den amerikanske energilov fra december 2007 giver grobund for, at de multinationale kornvirksomheder kan skabe noget, der minder om monopoltilstande. Og det vil hæve fødevarepriserne endnu mere.
Men ulemperne ved bioethanol begrænser sig imidlertid ikke til kraftigt voksende fødevarepriser.
Bioethanol bliver ofte kaldt "grøn", og vi ser plakater ved benzinstationerne med gule blomster og grønne saftige marker. Tillokkende i en verden med høje oliepriser og klimakrise.
Men på den sydlige halvkugle bliver millioner af hektar regnskov og andre landområder brændt ned, så man kan plante afgrøder til eksport og udvinding af bioethanol.
Både i USA, i EU og her i Danmark er der bestræbelser i gang for at lave et moratorium - altså en tænkepause - for biobrændsler baseret på landbrugsafgrøder.
Altså at sætte en foreløbig stopper for EU og Danmarks arbejde med at indføre lovgivning, der fastsætter hvor stor en procentdel af bilernes brændstof, der skal komme fra bioafgrøder.
Medvirkende: Bente Hessellund Andersen, miljøorganisationen Noah.
Af Sigrid Wilbeck og Karen Hjulmand
Hør mere på:
Majs i tanken - ikke i munden (DR Online)
Hvordan laves biobrændstof ? Det ovenstående indslag fortæller om det. Ret så tankevækkende.
- FlemmingLeer's blog
- Log in to post comments