DR P1 Orientering d. 6. september 2007:
Beskæftigelsesminister Claus Hjort Frederiksen blander sig nu i striden om, hvordan den såkaldte 300-timers-regel skal fortolkes: Borgerne skal selv starte kontanthjælps-klagesager. Men en ekspert er uenig.
"Hvis I mener, jeres kontanthjælp ulovligt et blevet taget fra jer, kan I starte en klagesag og køre det hele vejen op gennem ankesystemet." Omtrent sådan lyder opfordringen fra beskæftigelsesminister Claus Hjort Frederiksen.
Han svarer nu de 4 jurister, der i Orientering har gjort gældende, at Arbejdsdirektoratet i et år ulovligt har bedt kommunerne om standse hjælpen helt til bestemte familier. Men på den måde løber Claus Hjort Frederiksen fra sit ansvar som minister. Det mener en professor i forvaltningsret.
Beskæftigelsesminister Claus Hjort Frederiksen blander sig endelig i striden om, hvordan den såkaldte 300-timers-regel skal fortolkes. Det har hele tiden været det politiske sigte med loven, at den ikke kun skal gælde ægtepar, hvor begge modtager kontanthjælp, men at også ægtepar, hvor den ene er i arbejde skal have standset udbetaling af kontanthjælp til den anden. Det slår ministeren nu fast i en e-mail til Orientering.
Dermed underkender han sin partifælle, Venstres integrationsordfører Irene Simonsen på området. Og han underkender en række jurister, der her i programmet har gjort gældende, at Arbejdsdirektoratet det sidste år har pålagt kommunerne ulovligt at standse hjælpen til en række ægtepar. Men Claus Hjort Frederiksen løber på den måde også fra sit ansvar som minister. Det forklarer en professor i forvaltningsret om lidt.
Men ifølge Retssikkerhedslovens § 77 har netop beskæftigelsesministeren en særlig bemyndigelse til at anmode Ankestyrelsen om straks at iværksætte en praksisundersøgelse og på den måde hurtigt tage stilling til, hvad der er lovligt, og hvad der er ulovligt.
Og den bør han i et tilfælde som dette gøre brug af i stedet for at lade det være op til kontanthjælpsmodtagerne selv at køre lange erstatninssager mod det offentlige for at få tvivlen rydet af vejen.
Det mener professor, dr. jur. i forvaltningsret ved Københavns Universitet, Steen Rønsholdt. Beskæftigelsesministeren har ifølge loven nemlig en særlig bemyndigelse til at anmode Ankestyrelsen om straks at tage stilling til et principielt spørgsmål som dette. Ankestyrelsen kan også selv beslutte sig for at undersøge sagen. Medvirkende: Professor, dr. jur. i forvaltningsret ved Københavns Universitet, Steen Rønsholdt.
Af Jesper Tynell
Hør mere på DR Online:
- FlemmingLeer's blog
- Log in to post comments