You are here

Når tortur bringer afgørende beviser

DR P1 Orientering d. 10. september 2008:

Udtalelser afgivet under tortur er ikke gyldige beviser ved danske domstole. Alligevel sker det, at anklagemyndigheden påberåber sig sådanne - og har held med det.

Går den - så går den. Sådan synes anklagemyndigheden i Danmark at tænke, når den fremlægger udsagn og beviser i straffesager, til trods for at de afhørte vidner selv siger, at de har udtalt sig under tortur eller anden umenneskelig behandling.

I sidste uge gik den ikke. I retssagen mod tøjfirmaet Fighters'n'Lovers afviste Østre Landsret en række afgørelser fra Colombianske domstole som bevismateriale, fordi landsretten ikke kunne udelukke, at de rummede oplysninger fremkommet ved brug af tortur.

Men for et halvt års tid siden gik den derimod. Dengang havde anklagemyndigheden i sagen mod den danske forening Al Aqsa held med at fremlægge domme fra israelske militærdomstole. Og det selvom vidner i disse sager ligeledes selv sagde, at de havde været udsat for overgreb.

Nu forhenværende justitsminister Lene Espersen har forsikret Folketinget om, at hun som øverste chef for anklagemyndigheden ikke vil tillade, at anklagemyndigheden påberåber sig beviser, fremkommet ved brug af tortur.

Men de to sager viser, at ministerens forsikringer i praksis ikke er meget værd. Det mener professor i procesret ved Københavns Universitet, Eva Smith.

Beviserne i én af de to sager stammer fra Israel. Og israelske organisationer, der kæmper mod brugen af tortur, siger, at landets sikkerhedstjeneste stadigt hyppigere bruger tortur for at presse fanger til at tilstå under afhøring.

Israels højesteret forbød ellers i 1999 tortur, men gav sikkerhedstjenesten mulighed for at anvende såkaldt "moderat fysisk pres" i ganske særlige tilfælde hvis den mente, at man på den måde kunne afværge et forestående terrorangreb.

I de ni år, der er gået siden højesterets udmelding, er denne sprække i torturforbuddet gradvist blevet udvidet, og flere og flere fanger benævnes som tikkende bomber - ganske som torturmodstanderene forudsagde at det ville ske.

Medvirkende: Eva Smith, professor i procesret ved Københavns Universitet og Ruchama Marton, israelsk læge og menneskerettighedsaktivist.

Af Birgitte Vestermark og Jesper Tynell

Hør mere på:
Når tortur bringer afgørende beviser (DR Online)