You are here

Nissen: Regeringen ønskede personer fjernet

DR P1 Orientering d. 16. marts 2007:

Den siddende regering har i en række tilfælde henvendt sig til DR's ledelse med ønske om få fjernet navngivne medarbejdere fra sendefladen. Det fremgår af en bog, som DR's tidligere generaldirektør, Christian Nissen, har skrevet.

Kulturminister, Brian Mikkelsen, er en af de minstre, der bliver omtalt i bogen. Medvirkende: Claus Haagen Jensen, professor i offentlig ret ved Ålborg Universitet.

Af Jesper Tynell 

Hør mere på DR Online:
Nissen: Regeringen ønskede personer fjernet

Hvor meget må politikerne blande sig i DR's journalistik?

En politisk magtdemonstration eller et klokkeklart udtryk for politisk afmagt?

Afsløringen af at kulturminister, Brian Mikkelsen, har lagt pres på DR's bestyrelse i forbindelse med dækningen af Irak-krigen har skabt debat om, hvor meget politikerne må blande sig i DR's journalistik.

For der er i princippet gode sanktionsmulighder fra en utilfreds regering, når fremtidens public service kontrakter skal forhandles med Danmarks radio, og det kan skade DR's politiske uafhængighed.

Men måske griber regeringens ministre til e-mails i mangel af mere effektive muligheder for at få indflydelse.

Kulturminister Brian Mikkelsens mail rører altså ved DR's uafhængighed, men istedet for at blive opfattet som en politisk magtdemonstration skal kulturministerens mail til den daværende bestyrelsesformand i DR måske først og fremmest forståes som udtryk for politisk afmagt.

For de folkevalgtes mulighed for at få direkte indflydelse på Danmarks Radio er blevet løbende begrænset, og så må de politiske magthavere tage alternative midler i brug, med risiko for at blive afsløret. Medvirkende: medieforsker og ekspert i public service medier, Henrik Søndergaard, fra Københavns Universitet.

Af Louise Puck

Hør mere på DR Online:
Hvor meget må politikerne blande sig i DR's journalistik?